Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru bytu se nadýchala žena zplodin hoření

Vycházející černý kouř z osmého nadzemního podlaží panelového domu v Rakovníku byl na tísňovou linku HZS Středočeského kraje ohlášen ve čtvrtek 16. července 2009 tři minuty před osmou hodinu ranní.

Vycházející černý kouř z osmého nadzemního podlaží panelového domu v Rakovníku byl na tísňovou linku HZS Středočeského kraje ohlášen ve čtvrtek 16. července 2009 tři minuty před osmou hodinu ranní.

Krajské operační a informační středisko Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje vyslalo na místo události jednotku profesionálních hasičů ze stanice Rakovník se dvěma cisternami a automobilovým žebříkem.

Dále byla na místo události vyslána posilová jednotka dobrovolných hasičů obce Lužná s cisternou a jednotka dobrovolných hasičů z Kněževse, těž s jednou cisternou, ta prováděla zálohu na stanici v Rakovníku. Současně byl povolán i vyšetřovatel požárů z Kladna s vyšetřovacím automobilem a Policie ČR.

Jako první na místo události přijela jednotka profesionálních hasičů z Rakovníka a to tři minuty od výjezdu. Průzkumem byl zjištěn vycházející černý kouř z oken v osmém nadzemním podlaží. Dle svědků se měla uvnitř bytu nacházet osoba. Po několika pokusech klepání a zvonění osoba neotevírala. Proto hasiči zvolili násilné vniknutí do bytu.

Během chvíle však otevřela starší žena, která držela kus mokré textílie před ústy a snažila se požár zlikvidovat vlastními silami. Při hasebních pracích se však žena intoxikovala jedovatými zplodinami hoření. Žena byla okamžitě vyvedena zásahovou jednotkou hasičů a předána do péče záchranné služby. Ta ženu transportovala k ošetření do rakovnické nemocnice.

Požárem byla zasažena část kuchyňské linky a plynový sporák, na kterém žena vařila jídlo a usnula v obývacím pokoji. Hasiči požár zlikvidovali jednoduchými hasicími prostředky v 8:27 hodin.

Místo požáru bylo hledáno vyšetřovatelem požárů. Ten určil jako příčinu vzniku požáru zanedbání bezpečnostních předpisů při používání plynového sporáku.

Žena svým zanedbáním ohrozila několik desítek obyvatel domu. Škoda vzniklá požárem byla předběžně vyčíslena na 50 tisíc korun. Uchráněné hodnoty včasným zásahem hasičů se vyšplhaly okolo 1 milionu korun.


Lukáš Vejvar
Oddělení ZPP Kladno
HZS Středočeského kra­je

-miw-

Sdílet