Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

6. sraz Matýskářů v Dolní Poustevně – 2009

Uplynulý víkend byl po roce opět ve znamení srazu MATýSKÁŘŮ ČR. Letos se jednalo už o šestý ročník a opět se do Dolní Poustevny sjely hasičské sbory z celé republiky se svými vozy ŠKODA 706.

Páteční příjezd jednotek byl pokažen pouze deštivým počasím, které se v pravidelných intervalech střídalo se sluníčkem.

Ve večerních hodinách se však příroda nad srazem slitovala a sraz mohl začít zahajovací zábavou, při které se nejen tančilo, ale také se vítaly nově přijíždějící posádky.

V sobotu ráno byli všichni příjemně překvapeni počasím, které se umoudřilo, a tak mohl velitel SDH Dolní Poustevna v 10.00 hodin přivítat všechny sbory, seznámit je s programem a oficiálně zahájit sraz.

Prvním překvapením byla nová soutěž na srazu. Každá jednotka si vybrala zástupce a společně odjeli k hasičské zbrojnici pořádajícího sboru, kde soutěžili o nejrychlejší výstup na lezeckou stěnu.

Poustevenští hasiči připravili jištění shora a vše mohlo začít. Jako první šel na start domácí závodník, který vlastně všem předvedl o co půjde. Jelikož byl na domácí půdě a měl před ostatními soutěžícími na stěně natrénováno, oficiálně nebyl jeho výsledek do soutěže započítán, i když byl bezkonkurenčně nejrychlejší. Ovšem v příštím roce už nastoupí jako platný soutěžící a pokud ho nezradí forma, budou se muset hasiči snažit, aby ho překonali.

Nejrychlejším lezcem na stěně byl Jiří DubeckýSDH Doksy s časem 25 vteřin, následován Romanem Provazníkem SDH Mikulášovice s časem 31,8 vteřin a Jiřím ŠtembergemSDH Záryby s časem 33,4 vteřin.

Ve stejnou dobu jako soutěž na stěně začal v areálu srazu tradiční hod startérem, kde se borci nejen snaží hodit nejdál, ale pravidelně se snaží překonávat i své výsledky z minulých ročníků. Letos na srazu bohužel chyběl silák z SDH Velká Bukovina, který se se svým sborem na poslední chvíli odhlásil z důvodu vyčerpání po záplavách, ale i tak byly výkony ostatních siláků úctyhodné. Nejdelší hod si připsal hasič z SDH Hvozdnice s výkonem 490 cm, což byl zatím třetí nejdelší hod v historii srazu. Jako druhý skončil hasič z SDH Velký Šenov s hodem 480 cm a na třetím místě se umístil hasič z SDH Boletice nad Labem s hodem 450cm. A ačkoliv to byly všechno dlouhé hody, rekord 525 cm nebyl letos překonán.

Po krátkém občerstvení a přípravě trati se všichni přesunuli k soutěži v přepravě rezervy, která také vyžaduje siláky z řad soutěžících. Přemístit totiž rezervu ze ŠKODY 706 z místa na místo, a to ještě přes záludné překážky není vůbec jednoduché. Ale soutěžící to pojali statečně a do cíle s rezervou dojeli všichni.

Mezi nejlepší patřil hasič z SDH Boletice nad Labem, který zvládl trať nejrychleji v čase 21,3 vteřiny. Druhý skončili stejně siláci z SDH Záryby a SDH Vilémov s časem 21,4 vteřiny a o konečném umístění (2. SDH Záryby, 3. SDH Vilémov) rozhodl nedělní rozstřel ve vypití půllitru piva na čas. A protože mají v Zárybech pivo velmi rádi, bylo o vítězi v rozstřelu rychle rozhodnuto.

Při zapisování času bylo následně zjištěno, že všichni tři hasiči překonali všechny rekordy v přepravě rezervy z uplynulých ročníků a jejich překonání nebude zřejmě v budoucnu jednoduché.

Po těchto fyzicky náročných soutěžích pro jednotlivce, se pořádající sbor rozhodl přesunout odpolední tahání cisterny na dopolední program a pokračovat tak v siláckých disciplínách. Tentokrát to byla disciplína určená pro družstva a bylo se na co koukat. Po zkušenostech z minulých ročníků zvolil každý tým většinou osvědčenou metodu a popral se s cisternou po svém. Úspěch měli ale nakonec všichni a každé družstvo dotáhlo cisternu do cíle bez sebemenší újmy. Připomenout musíme také ženské družstvo které si tahání také vyzkoušelo a šlo jim to velmi dobře. Pánové by se měli mít na pozoru, protože to vypadá na silnou konkurenci.

A jak tedy celé klání dopadlo? Nejlepší taktiku zvolili hasiči z SDH Větrov, protože zdolali trať za 17 vteřin. Druzí skončilo SDH Višňová s časem 18,8 vteřin a třetí SDH Proboštov s časem 19 vteřin. Letošní zápolení sice rekordní časy nepřineslo, ale podívaná to opět byla skvělá.

A protože byli všichni vyčerpáni ať už soutěžením či povzbuzováním svých zástupců byla vyhlášena polední pauza na zotavení a posílení před každoročně nejoblíbenější částí celého srazu.

Nebylo to nic jiného, než spanilá jízda všech přítomných hasičských vozů, které absolvovaly 30 kilometrů dlouhou trasu po obcích šluknovského výběžku. A bylo se opravdu na co koukat, protože srazu se zúčastnilo 21 vozů ŠKODA 706 RTHP, 1 TATRA TERNO, 1 TATRA 815 6×6, 1 PRAGA, 2 DA 12 AVIE, 1 VW TRANSPORTER a 1 FORD TRANSIT. Takže bylo opravdu na co koukat a co obdivovat.

Po příjezdu z 90 minutové spanilé jízdy vypukla vřava u občerstvení a hospodští nestačili roztáčet pivo.

A to byl správný čas vyhlásit další soutěž, štafetu s překvapením, ve které se po zdolání trati muselo vypít malé pivo na čas. Soutěžící bojovali s pneumatikami i jinými překážkami a šlo jim to opravdu skvěle, takže na prvních třech místech byly časy hluboko pod minutou.

První místo s časem 47,8 vteřin si odneslo družstvo z SDH Boletice, následováno SDH Proboštov s časem 48,9 vteřin a trojici uzavíralo SDH Vilémov s časem 49,7 vteřin .

No a protože na sraz jezdí i něžné pohlaví, byla i pro ně připravena soutěž, aby se pobavily, vyřádily a hlavně aby předvedly jaké mají sbory ve svých řadách bojovnice.

Vyřazovacím systémem bylo zjištěno že nejbojovnější v bazénové bitvě je slečna Iva z SDH Mikulášovice, o trošku slabší byla slečna Michaela z domácího SDH Dolní Poustevna a trojici doplnila opět bojovnice z Mikulášovic slečna Věra.

Klobouk dolů před jejich výkony, protože tak jak bojovaly, bylo ukázkou toho, že mají ve svých jednotkách také slovo.

Dívčí bitvou v bazénu byly vyčerpány doprovodné soutěže pro letošní ročník a tak se všichni přesunuli k tanečnímu parketu, kde ve 20.00 hodin vypukla Matýskářská zábava pod širým nebem a hrálo, zpívalo a tančilo se až do rána.

V neděli už účastníky čekalo pouze vyhodnocení všech soutěží, balení obydlí a odjezd na své základny. A když píšeme, že proběhlo vyhodnocení soutěží, nesmíme tak jako každý rok opomenout vyhodnocení těch, kterých se celý sraz týkal a to cisteren ŠKODA 706.

V kategorii o nejstarší cisternu si cenu odnesli z SDH Višňová, kteří mají vůz z roku 1962.

Největší vzdálenost do Dolní Poustevny ujeli hasiči z SDH Myslív a to rovných 277 km a v kategorii nejhezčí cisterna srazu zvítězilo SDH Čimelice .

Všem gratulujeme a stejně jako v loňském roce i letos je už teď zveme na již 7. Sraz Matýskářů ČR, který proběhne ve dnech 9. – 11. 7. 2010 opět v Dolní Poustevně

Požárový fotoreport z celé akce naleznete ve fotogalerii, další fotografie naleznete také na blogu Davida Modrého.

Martin Kratina

-miw-

Sdílet