Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Olomouci zpevňovali strop bytového domu v ulici Univerzitní, propadl se

V sobotu 12. května 2018 byli v 16:16 hodin požádáni profesionální hasiči z požární stanice v Olomouci o pomoc u propadeného stropu bytového domu v Olomouci na Univerzitní ulici.

Na místo vyjeli profesionální hasiči z Olomouce, kteří po příjezdu zjistili, že ve 4. nadzemním podlaží bytového domu se částečně propadly dřevěné stropy v jedné místnosti rekonstruovaného bytu. Na střeše domu se vytvořila vodní laguna, jejíž váhu stop neudržel.

Velitel zásahu si proto na místo vyžádal speciální techniku, která se používá při závalech. Hasiči nejprve odčerpali lagunu ze střechy a následně celý propadený strop postupně rozebírali a materiál vynášeli na volné prostranství před dům. S likvidačními pracemi pomáhali také dobrovolní hasiči města Olomouce.

Na místo se dostavil řidicí důstojník a po dohodě s velitelem zásahu byl povolán také statik. Ten po kontrole objektu hasičům doporučil, aby střechu podepřeli a zpevnili nejen propadený strop v bytě těsně pod střechou, ale také strop v bytě o patro níž.

Hasiči proto v dolním bytě postavili konstrukci, která strop zpevnila. Obyvatelé tohoto bytu museli vyhledat náhradní ubytování, protože celý dům je neobyvatelný. Hasiči svůj zásah na místě ukončili v 21:15 hodin

Při události nebyl nikdo zraněn.

Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet