Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Memorandum v Královéhradeckém kraji prohloubí desetiletou spolupráci kraje s dobrovolnými ha­siči

Královéhradecký kraj a Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska uzavřely memorandum o partnerství a spolupráci. Zaměří se na požární ochranu obyvatelstva, pomoc při mimořádných událostech i na podporu aktivit při výchově mládeže v požární ochraně.

Dobrovolní hasiči jsou nezastupitelnými členy krajského integrovaného záchranného systému. Působí v jednotkách požární ochrany obcí, kde se starají jak o bezpečnost, tak o prevenci požární ochrany obyvatelstva.

Právě to je jedním z bodů memoranda, které Královéhradecký kraj a krajské sdružení hasičů uzavřely a které ještě více prohloubí spolupráci fungující deset let,

uvedl hejtman Jiří Štěpán.

Memorandum cílí na spolupráci kraje a krajského sdružení hasičů při zabezpečování požární ochrany, ochrany obyvatel i pomoci u záchranných prací, při haváriích, živelných pohromách a dalších mimořádných událostech na území kraje.

V rámci partnerství bude kraj podporovat také činnost sborů dobrovolných hasičů v jednotlivých obcích, kde hasiči pořádají lokální společenské, kulturní či sportovní akce. Akce pořádané krajským sdružením hasičů navíc kraj zařadí do kalendáře významných událostí pro příslušný rok.

Důležitým bodem je podpora aktivit při výchově dětí a mládeže k dobrovolné požární ochraně. V regionu k tomuto účelu slouží výcvikové a školicí středisko v Bílých Poličanech, které v blízké době čeká rekonstrukce.

Naší prioritou je dobudovat středisko pro školení vedoucích mládeže a požární ochrany obyvatel v Bílých Poličanech, které umožní dbát na kvalitu členské základny Krajského sdružení hasičů Královéhradec­kého kraje.

Chceme, aby se člověk, který se přihlásí k dobrovolným hasičům, choval opravdu dle našeho ústředního hesla – aby na sobě dále pracoval a dokázal běžnému člověku sdělit vše, co souvisí s požární ochranou a její prevencí,

shrnul starosta Krajského sdružení hasičů Královéhradeckého kraje Jiří Orsák.

Projekt na rekonstrukci školicího areálu počítá s více jak desetimilionovými náklady. V současné době vzniká projektová dokumentace. Po skončení táborové sezony začnou práce na úpravách objektu bývalé kotelny. Částkou 3,5 milionu korun přispěl i Královéhradec­ký kraj.

Kraj dobrovolné hasiče podporuje dlouhodobě. Ročně vynaloží v průměru 23 milionů korun na provoz jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí.

Dalších 2,5 milionu korun ročně poskytuje přímo Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska na pořízení nové techniky, na provoz, ale i na pořádání různých akcí, mezi které spadá například reprezentace kraje na Mistrovství ČR v požárním sportu.

Sdílet