Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Den otevřených dveří u hasičů v Pardubicích byl plný zajímavých ukázek

V sobotu 19. května 2018 mohli všichni příznivci hasičů nahlédnout za brány požární stanice v Pardubicích. Připraveny byly zajímavé ukázky – například horizontální transport (přemostění) hasičů lezců, který je využíván například při povodních či v nepřístupném skalnatém terénu, kdy je nutné přepravit nejen záchranáře, ale hlavně bezpečně evakuovat osoby přes zatopený prostor.

Divákům se představili také kynologové z organizace Sirius Pardubice. Perfektně vycvičení psi předvedli, že poslouchat umí na jediný povel, a dokonce zvládají i se svým pánem bezpečně slanit po laně.

Úplnou novinkou, která na návštěvníky čekala na dnu otevřených dveří, byl polygon, ve kterém byl simulován zakouřený prostor tak, aby si každý návštěvník uvědomil, že zasahující hasiči opravdu vůbec nic v takovém prostředí nevidí, a přesto se musí orientovat a zasahovat.

Velmi akční ukázku v podobě simulace dopravní nehody hasiči předvedli se vším všudy, tedy od zajištění vozidla proti požáru, stability havarovaného vozu až po samotné vyproštění zraněné osoby.

Hasiči předvedli i likvidaci požáru automobilu pomocí vysokotlakého proudu vody, kdy je voda rozprašována pod vysokým tlakem. Vytvoří se vodní mlha, která nedovolí přístupu vzduchu a dochází tak k uhašení požáru.

Je to velmi účinné hašení a hasiči ho často používají. Návštěvníci se také dozvěděli, co dělat, když jim automobil začne hořet a co je nejčastější příčinou vzniku požárů vozidel.

Pro přítomné návštěvníky bylo skvělé předvedení ukázek nejtvrdších disciplín soutěže TFA. Samotnou soutěž si mohly vyzkoušet hlavně děti ve skvěle připravené a upravené verzi právě pro ně.

Pro „tvrdé“ hasiče se jedná o disciplíny, při nichž si sáhnou na samé dno svých sil. Například přesun 80 kg figuríny na vzdálenost 60 m, zdolání třímetrové bariéry, přesun s těžkým 20 kg barelem i šestikilogramová palice a bouchání s ní do tzv. hammerboxu.

Kuchaře a kuchařky pak mohla zajímat i ukázka – jak nehasit hořící olej v hrnci. Událost, která se může stát každému z nás v kuchyni, když se nebudeme plně věnovat vaření.

Pro děti byly připraveny soutěže a kvízy, ale i hasičská skluzavka. Uvnitř budovy pak byly předvedeny ukázky prostředků individuální ochrany. Příslušníci ochrany obyvatelstva i oddělení prevence byli připraveni lidem říci, jak se chovat při mimořádné události. Na den otevřených dveří opět zavítal Besip, který přijel opět s trenažérem.

Všichni si měli možnost vyzkoušet i dopravní testy, ale i tzv. opilecké brýle. Jedná se o brýle, které připodobní stav opilosti, jak se člověk cítí po užití alkoholických nápojů. Nechyběl Český červený kříž, Rescue info i laserová střelnice Městské policie Pardubice. Nejmenší děti z Volče se představily v ukázce požárního sportu.

K vidění byla pochopitelně i zásahová požární mobilní technika a každý návštěvník zjistil, že být hasičem není legrace.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet