Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Třináct jednotek bojovalo s požárem víceúčelového objektu v Jindřichovicích pod Smrkem na Frýdlantsku

Dne 14. května 2018 v odpoledních hodinách zasahovalo přes 80 hasičů u požáru víceúčelového objektu v obci Jindřichovice pod Smrkem na Frýdlantsku.

Požár nejprve zasáhl delší křídlo bývalého statku, které se využívá jako sklad štěpky a dřeva. Kvůli silnému větru se požár velmi rychle rozšířil i na další části budovy.

V době příjezdu hasičů již hořel téměř celý skladovací prostor o rozměrech cca 50×30 metrů a plameny šlehaly střechou ven. Byl vyhlášen 3. stupeň požárního poplachu. Přilehlou obytnou budovu hasiči po celou dobu ochlazovali, aby zabránili rozšíření požáru.

Nájemníci bytů opustili ohrožený prostor ještě před příjezdem hasičů. Jednotky zřídily dvě čerpací stanoviště, a to na nedalekém rybníku a v místní studni. Využily velkoobjemová čerpadla a vodu na místo zásahu dopravovaly kyvadlově.

Kvůli lepšímu účinku hasební látky používali hasiči smáčedlo. Dlouhotrvající zásah probíhal v dýchací technice a na místo byl proto povolán protiplynový kontejner pro doplňování tlakových lahví do dýchacích přístrojů hasičů.

Kvůli velkému množství štěpky uvnitř objektu budou hasební práce pokračovat po celou noc. Na místě zůstane jednotka profesionálních hasičů i několik dobrovolných jednotek z okolních obcí. Hasiči plánují během úterního dopoledne použít speciální techniku, pomocí které bude odstraněn shořelý materiál a sutiny z objektu.

Postupné rozebírání a dohašování ohořelých součástí budovy zabere ještě dlouhou dobu. Příčina požáru je stále v šetření. Předběžná výše škody je odhadována na několik milionů korun.

15. 5. 2018 10:00

V Jindřichovicích pod Smrkem se po celou noc střídaly profesionální i dobrovolné jednotky hasičů. Hlídaly a ochlazovaly objekt bývalého statku, který včera brzy odpoledne zachvátil velký požár.

Z požářiště celou noc stoupal hustý dým a obyvatelům obce bylo doporučeno omezit větrání a pohyb venku na minimum. Počasí, ale hasičům přálo, protože lehký vítr odnášel kouř mimo obec a zároveň neměl sílu rozdmýchávat oheň.

Z nedalekého bytového domu bylo evakuováno šest osob, pro které obec zajistila na dobu nezbytně nutnou, náhradní ubytování.

Aktuální situace ukazuje, že riziko zřícení objektu při dalším hašení je velké. Stropy se prohýbají a celá budova vlivem dlouhotrvajícího sálavého tepla neustále pracuje.

Proto se hasiči rozhodli povolat Záchranný útvar HZS ČR ze Zbirohu, který pomocí speciální techniky (sklápěcí automobil, a universální dokončovací stroj s podkopávací lžící) odstraní stále hořící štěpku a sutiny z vnitřku objektu, aby mohli hasiči materiál rozhrabat a dohasit ohniska uvnitř.

Řídící důstojník odhaduje, že hasiči budou pracovat na místě minimálně do dnešního večera.

Až po té, co bude požár zcela zlikvidován, mohou na místo nastoupit vyšetřovatelé, aby stanovili příčinu vzniku požáru a výši škody. Již nyní je jasné, že škoda přesáhne několik milionů korun.

K tomu jistě přispěje i to, že objekt byl před nedávnem částečně zrekonstruován a v jedné z budov jsou umístěny technologie na výrobu tepla a elektrické energie.

15. 5. 2018 20:00

Jde o velmi náročný dlouhotrvající zásah a hasiči pracují v Jindřichovicích stále. Během úterka se podařilo za přispění speciální techniky Záchranného útvaru HZS ČR ze Zbirohu odstranit zbytky střešní krytinu z levého křídla domu a vyvozit většinu štěpky a ohořelých sutin z vnitřku objektu.

Díky tomu mohli hasiči zlikvidovat skrytá ohniska požáru. Nasazena byla i cisterna se zařízením pro řezání vodním paprskem s možností přimísení abraziva Cobra.

V 19:16 hodin byla nahlášena likvidace požáru z 90%. Část nechali hasiči během noci kontrolovaně dohořet. Na požářiště dohlížely dvě jednotky hasičů po celou noc.

16. 5. 2018

Ve středu v Jindřichovicích pod Smrkem zasahuje pět jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů. Stále pracují na vyhledávání případných skrytých ohnisek požáru a odklízí ohořelé části budovy.

Příčina požáru je v šetření, na místě jsou od počátku přítomni vyšetřovatelé příčin požárů Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje, kteří situaci dokumentují Ve čtvrtek 17. 5. bude povolán kynolog se speciálně vycvičeným psem na vyhledávání akcelerantů hoření a vyšetřování bude pokračovat.

Vzhledem k poškození velké části budovy a celé střešní krytiny, která byla před nedávnem nově položena škoda pravděpodobně přesáhne šest milionů korun.

Zasahující jednotky

HZS LK stanice Liberec, stanice Raspenava, dobrovolné jednotky Jindřichovice pod Smrkem, Raspenava, Frýdlant, Lázně Libverda, Nové Město pod Smrkem, Dolní Řasnice, Oldřichov v Hájích, Heřmanice, Hrádek nad Nisou, Ludvíkov.

por. Bc. Pavlína Bílková, DiS.
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet