Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Hlučíně proběhla soutěž hasičů ve vyprošťování osob z vozidel, zvítězilo družstvo z Třince

V sobotu 19. května 2018 probíhalo v Hlučíně (okr. Opava) od 9. hodiny ráno Krajské kolo soutěže ve vyprošťování osob z havarovaných vozidel. Na parkovišti u zdejší štěrkovny závodilo celkem 12 týmů jak profesionálních tak dobrovolných hasičů z Moravskoslez­ského kraje.

Krajského kola se zúčastnily čtyřčlenné týmy profesionálních hasičů z Ostravy-Přívozu, Hlučína (OP), Třince (F-M), Bílovce (NJ), Bruntálu a složený tým Karviná/Havířov.

Dvojnásobní mistři České republiky – tým z Třince, tak přijel obhájit vítězství v krajském kole, což se jim také nakonec podařilo a již potřetí v řadě tak pojedou reprezentovat Moravskoslezský kraj na republikovou soutěž. Ta se letos bude konat v září v Chrudimi.

Na druhém místě mezi profesionálními hasiči se umístil tým z Bílovce, třetí místo obsadili místní hasiči z Hlučína. Čtvrtou příčku obsadil tým z Ostravy-Přívozu, pátou složený tým Karviná/Havířov a na šestém místě skončil tým z Bruntálu.

V kategorii dobrovolných hasičů soutěžily týmy, jejichž jednotky jsou vybaveny a vycvičeny pro zasahování u dopravních nehod: Vratimov (OV), Vítkov (OP), Frýdlant nad Ostravicí a Jablunkov (oba F-M), Studénka (NJ) a Vrbno pod Pradědem (BR).

Mezi dobrovolnými jednotkami přijeli obhajovat vítězství hasiči z Jablunkova. Ti byli ale letos poraženi týmem z Vrbna pod Pradědem a „jablůnkovští“ obsadili druhou příčku.

Na třetím místě se umístili dobrovolní hasiči ze Studénky, čtvrtou příčku obsadil tým Vítkova. Na pátém místě se umístila jednotka z Vratimova a šesté místo patřilo Frýdlantu nad Ostravicí.

Krajské kolo probíhalo celkem na čtyřech stanovištích, dvě byla vyhrazena pro profesionální a dvě pro dobrovolné jednotky. Každý soutěžní pokus začínal příjezdem soutěžního čtyřčlenného týmu na místo události, kde byla simulována dopravní nehoda.

Každý tým měl časový limit 20 minut na provedení pokusu. Poté byli ohodnoceni skupinou rozhodčích z celé ČR v oblastech provedení taktiky zásahu, techniky zásahu a poskytnutí předlékařské první pomoci. Vítězem se stal tým, který posbíral v součtu nejvíce bodů.

Děkujeme všem partnerům za jejich podporu, městu Hlučín za možnost uspořádat tuto krajskou soutěž v blízkosti místní štěrkovny a týmu z Třince držíme palce na Mistrovství České republiky ve vyprošťování v září 2018.

Lukáš Popp
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet