Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Do Višňového dorazila nová velkokapacitní Scania od WISS Czech, s financováním pomohla Evropská unie

JSDH Višňové je zařazena od začátku roku 2016 v kategorii JPO II. To klade zvýšené nároky nejen na rychlost výjezdu a jejich četnost, ale hlavně na technické vybavení, výzbroj a výstroj.

Hasiči používali k zásahům více jak čtvrt století starou cisternu, proto městys Višňové využil jedinečné možnosti a podal žádost o podporu z Integrovaného regionálního operačního programu, specifického cíle 1.3 – Zvýšení připravenosti k řešení a řízení rizik a katastrof.

Výzva nazvaná „Technika pro integrovaný záchranný systém“ byla zaměřena na podporu pořízení specializované techniky a věcných prostředků pro odstraňování důsledků nadprůměrných sněhových srážek a masivních námraz, výkon činností spojených s orkány a větrnými smrštěmi, výkon činností spojených s extrémním suchem a výkon činností v souvislosti s haváriemi spojenými s únikem nebezpečných látek.

Žádost o podporu byla schválena, výběrové řízení proběhlo, a tak vítězná firma WISS Czech dodala hasičům cisternu CAS 30/9000/540 S2VH. Cena nového vozu je bezmála 8 a půl milionu korun.

12. května 2018 cisternu hasiči slavnostně převzali, za přítomnosti hostů a občanů byla požehnána otcem Pavlem Kloučkem.

Višňové je městys v okrese Znojmo v Jihomoravském kraji. Žije zde přibližně 1 100 obyvatel.

Třínápravový podvozek Scania P440 je osazen řadovým přeplňovaným šestiválcem o výkonu 323 kW. O přenos hnacích sil se stará automatická převodovka Allison. Vůz dokáže brodit klidnou vodou až do hloubky 750 mm.

Vybavení vozidla

V zorném poli řidiče je 5" displej couvací kamery. Vozidlová radiostanice je analogová i digitální, ve vozidle je dále uloženo šest ručních radiostanic, šest svítilen a také šest dýchacích přístrojů Dräger.

V nástavbě je výsuvné plato s hygienickými prostředky pro rychlou očistu hasičů na místě zásahu a dále výsuvné plato s plovoucím čerpadlem o výkonu 1 500 litrů za minutu.

Nástavba dále obsahuje řetězovou benzínovou pilu a elektrocentrálu. V prostoru nástupu řidiče do kabiny je sdružená zásuvka pro dobíjení akumulátorů a doplňování tlakového vzduchu, která se po nastartování samočinně odpojí.

Mezi velitelem a strojníkem je ovládací panel sloužící k zapnutí čerpadla, signalizuje také zbývající množství hasiv v nádrži. Karoserie účelové nástavby a nádrže jsou vyrobeny z polyesteru vyztuženého skleněnými vlákny typu GFK.

Nádrž na hasivo pojme 9 000 litrů vody a 540 litrů pěnidla. Čerpací zařízení umožňuje zásah v nízkotlakém – 10 barů a 3 000 litrů za minutu – anebo ve vysokotlakém – 40 barů a 250 litrů za minutu – režimu, popřípadě kombinovaný provoz.

Veškeré rozvody vody jsou provedeny z nerezavějící oceli. Osvětlovací stožár je osazen čtyřmi LED reflektory o celkovém světelném toku 20 000 lumenů. Napájen je z podvozkové soustavy automobilu a do parkovací polohy se vrací automaticky.

Vozidlo bude velkým přínosem nejenom pro hasiče, kterým usnadní dobrovolnou činnost, ale i pro samotné Višňové, obce v širokém okolí a určitě i firmy, které jsou ohroženy velkými požáry.

Plně vybavená cisterna této kategorie je schopna dopravit ve velice krátké době velké množství hasebních látek na místo mimořádné události a poskytnout hasičům veškeré potřebné vybavení a odpovídající zázemí.

Podpořený projekt na pořízení velkokapacitní požární cisterny dokazuje, jak Višňové efektivně využívá dotačních možností ke zlepšování fungování všech oblastí života v městysi. Projekt Pořízení velkokapacitní požární cisterny pro JSDH Višňové je spolufinancován Evropskou unií.

Pavel Havelka
místostarosta městyse Višňové
velitel družstva JSDH Višňové
Sdílet