Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení „Benzen 2018“ proběhlo v Hranicích, z cisterny na boku unikala nebezpečná látka

Ve čtvrtek 17. května 2018 se v Hranicích od 9:00 hodin konalo cvičení složek integrované záchranného systému s názvem „Benzen 2018“.

V důsledku dopravní nehody nekontrolovaně unikla neznámá chemická látka z automobilového cisternového návěsu na pozemní komunikaci v Hranicích na ulici Nová.

V okolí havarovaného vozidla byl cítit nepříjemný zápach vyvolávající u kolemjdoucích osob pálení očí a problémy s dýcháním. Po oznámení úniku na tísňovou linku 112 byly na místo události vyslány jednotky profesionálních hasičů z Hranic a Přerova, a také dobrovolní hasiči ze sedmi okolních obcí.

S tímto námětem vstoupila téměř devadesátka cvičících a padesátka figurantů do cvičení. Po příjezdu jednotek na místo zásahu a provedeném průzkumu velitel rozhodl o zřízení štábu velitele zásahu, hasiči preventivně zajistili evakuaci osob z obytných objektů v těsné blízkosti mimořádné události a zřídili stanoviště přednemocniční zdravotnické pomoci.

Vzhledem k tomu, že koncentrace nebezpečné látky na místě nehody byly vysoké, povolal velitel zásahu také jednotku hasičů z Olomouce. Řízení dopravy v okolí místa zásahu zajišťovala Policie České republiky ve spolupráci s Městskou policií Hranice.

Podle údajů v přepravním listě a údajů uvedených na havarovaném tahači a cisterně byla přepravovaná nebezpečná látka identifikována jako benzen C6H6.

Velitel zásahu prostřednictvím Krajského operačního a informačního střediska HZS Olomouckého kraje požádal o spolupráci odborníky.

Na základě společné dohody na místě události bylo nutné přečerpat nebezpečnou chemickou látku do náhradní cisterny.

S ohledem na rozsah oblasti zasažené nebezpečnou látkou a možné dopady na obyvatelstvo a životní prostředí požádal velitel zásahu starostu města Hranice o koordinaci záchranných a likvidačních prací.

Cílem cvičení bylo procvičit součinnostní vazby a komunikaci mezi jednotlivými složkami IZS, operačními středisky a orgány krizového řízení města Hranice. Hasiči dále prověřovali postupy při zásahu na nebezpečnou chemickou látku a evakuaci osob.

"Cvičení proběhlo v souladu s plánem, podle předběžných závěrů hodnotitelů se hasiči nedopustili žádných zásadních nedostatků.

Akce splnila svůj účel a získané poznatky určitě nezapadnou, ale budou zapracovány do dokumentací všech cvičících složek.

Velké poděkování patří všem cvičícím a organizátorům, že se své role i přes nepřízeň počasí zhostili tak, jako by se jednalo o reálnou událost,

uvedl ředitel územního odboru plk. Ing. Miroslav Čoček.

Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet