Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Žáci soutěžili v Popovicích, konal se druhý ročník Soutěžního dne integrovaného záchranného systému

Ve středu 16. května 2018 se uskutečnil v areálu Amfík Bukovina druhý ročník výchovně – vzdělávací akce s názvem Soutěžní den IZS. Navázal tak na akci, která se zde uskutečnila přesně před rokem.

Jednalo se o pohybově vědomostní soutěž v bezpečnostně-branných problematikách, určenou pro žáky 8. tříd základních škol ze Zlínského kraje.

Ti byli vybráni cíleně, protože to je již téměř 5 let, kdy začaly platit změny v rámcových vzdělávacích programech týkající se problematik ochrany člověka za běžných rizik a mimořádných událostí, osobního bezpečí, dopravní výchovy, první pomoci a přípravy občanů k obraně státu. Tyto problematiky by měly být už v současnosti na školách vyučovány.

Pořadatelem akce byla obec Popovice, která je majitelem a provozovatelem zmiňovaného areálu Amfík Bukovina. Kromě profesionálních hasičů se akce zúčastnila rovněž Policie ČR, Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje, BESIP, Střední a vyšší zdravotnická škola Zlín, Celní správa a široké zastoupení měla i Armáda České republiky.

Celkem bylo pro děti nachystáno 15 soutěžních stanovišť a dále pak i několik nesoutěžních, tedy prezentačních. Nad touto akcí převzalo osobní záštitu několik osobností, mimo jiné hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek.


Příslušníci Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje připravili celkem čtyři soutěžní stanoviště. První připravili hasiči lezci jako tzv. „opičí“ dráhu. Druhé stanoviště se zabývalo ochranou obyvatelstva a mimořádnými událostmi obecně. Třetí bylo zaměřeno na problematiku požární prevence, včetně názorné demonstrace ohňového trojúhelníku.

Poslední hasičské stanoviště zabezpečili příslušníci z Krajského operačního a informačního střediska, kteří dětem názorně předvedli tísňové volání nebo využití moderních aplikací k určení GPS souřadnic k označení oznamovatele mimořádné události. Pátým a nesoutěžním byla prohlídka cisternové automobilové stříkačky.


Po ukončení soutěžní části celého dne následovaly ukázky společného zásahu profesionálních hasičů ze stanice Uherské Hradiště a zdravotnických záchranářů u simulované dopravní nehody a vojáci předvedli techniky bojového umění MUSADO.

Závěr celé akce patřil vyhodnocení soutěže, předání cen a pamětních listů. Vítězem se stalo družstvo ze Základní školy ve Zdounkách. U předání diplomů a cen pro vítěze byl i ředitel Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje plk. Ing. Vít Rušar a další zástupci vedení.

Celkově výborný dojem z celé akce, s kterým odjížděli z Popovic žáci, jejich pedagogický doprovod i organizátoři tentokrát umocnilo i vydařené počasí.

Tato akce byla další v oblasti výchovy a vzdělávání, kterým se profesionální hasiči pravidelně věnují, a již teď se můžeme těšit na další ročník.

Lucie Javoříková
tisková mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet