Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zlínská liga železných hasičů se v roce 2018 skládá ze šesti originálních závodů

Představujeme Vám Zlínskou ligu vytvořenou pro všechny milovníky TFA. Zkratka TFA pochází z anglického výrazu Toughest Firefighter Alive, v překladu „Nejtvrdší hasič přežije,“ ale v Česku obvykle tento sport označujeme jako „Železný hasič.“ A tento název nese i naše liga.

Hlavní myšlenkou při tvorbě tohoto společenství bylo rozvinout sport v našem regionu a navázat nová, hasičská přátelství.

Liga se skládá ze šesti originálních závodů ve 4 kategoriích: muži, muži nad 35 let, ženy a jako jedni z mála otevíráme i kategorii master (s aktivním dýchacím přístrojem).

Závodníkům se budou zapisovat na konci sezóny čtyři nejlepší časy s nejvyšším bodovým hodnocením. Do ligy se automaticky zapojuje každý závodník, který se zúčastní alespoň čtyř soutěží.

Harmonogram soutěží

  • 13. 5. 2018 – Železný hasič Nová Dědina
  • 9. 6. 2018 – Nejtvrdší hasič přežije Litenčice
  • 30. 6. 2018 – Prasklický železný hasič
  • 25. 8. 2018 – Sobělský železný hasič
  • 29. 9. 2018 – TFA – O železnou Medlovskou žabku
  • 6. 10. 2018 – TFA Napajedla

Soutěž se uzavírá v Napajedlích, kde proběhne závěrečné slavnostní vyhlášení celé ligy. Pro každého bodovaného závodníka se v cíli najdou věcné ceny. Poté následuje afterparty na radničním dvoře.

Veškeré info, pravidla a detaily naší ligy jsou dostupné na webu www.zlzh.cz a facebookových stránkách.

První kolo Zlínské ligy železných hasičů – Nová Dědina

Dne 13. května 2018 jsme zahájili Zlínskou ligu železných hasičů, a to hned s pořadatelským nováčkem z Nové Dědiny. Závod se odehrával v krásném, hasičském areálu z většiny na travnatém povrchu, kde nechybělo ani parádní zázemí pro diváky.

Závodní dráha byla ze začátku rychlejší na nohy, od poloviny pak přituhovalo. Po smotání hadice už následovaly silové disciplíny, kde vévodila cca 140 kilová pneumatika.

Ani Hammer box nebo přenesení dvou 20litrových kanystrů nebyl pro závodníky žádný med. Ve finiši pak čekala 70kilová figurína a samozřejmě po zmáčknutí koncového tlačítka si každý mohl užít pár minut na matraci.

Už od rána bylo jasné, že celou akci bude provázet slunečné počasí. Jako první, kdo závod a zároveň i celou ligu odstartoval, byl Petr Jaroš z SDH Pornice v kategorii muži nad 35 let.

Nakonec trať pokořilo všech 53 závodníků (27 mužů, 7 mužů nad 35 let, 14 žen a 5 masterů). Nejrychleji závod proběhl s časem 2:52:66 Milan Kochaníček z SDH Litenčice, který i vyhrál kategorii mužů. Chlapi z SDH Litenčice částečně tuto kategorii ovládli, kdy na druhém místě se umístil Dominik Příhoda s časem 2:59:11. Jen vteřinu za ním obsadil třetí příčku Petr Kašpárek z SDH Ostrata.

V kategorii muži nad 35 let první místo putovalo k Petru Mrňkovi z SDH Újezd (3:25:01). Druhé a třetí místo dělily jen 3 setiny, Lubomír Jedlička (JZDH Medlov u Uničova) si ulovil druhé místo a třetí příčka patřila nakonec Petru Sloukovi (SDH Sokolnice).

Závod žen ovládla Adéla Jarošová (SDH Pornice) v nezvykle nabyté startovní listině s časem 3:02:11. Eva Vojvodíková (SDH Velké Karlovice – Tísňavy) skončila 14 sekund za ní, na třetím místě se umístila Lucie Frančeová (SDH Žlutava).

V nejtěžší kategorii master (s aktivním dýchacím přístrojem) zvítězil s časem 3:01:16 Josef Černíček (SDH Jestřábí). Druhé místo patřilo Eriku Jaborníkovi (SDH Velké Bílovice) a třetí příčku ukořistil Michal Janováč (SDH Salaš).

Po odběhnutí na každého závodníka čekal šťavnatý steak či uzenina a vychlazené pivečko nebo malinovka. Při vyhlášení si každý ze závodníků odnesl neobvyklou dřevěnou medaili a drobné ceny, pro vítěze byl připraven dárkový balík a krásné poháry.

Pořadatelé si napoprvé s TFA závodem poradili na výbornou a každý si určitě nedělní den užil.

O další body se bude bojovat 9. 6. 2018 v Litenčicích na náměstí u zámku.

Sdílet