Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zásah v hořícím hotelu si vyzkoušeli hasiči ze sedmi jednotek v Peci pod Sněžkou

V důsledku zkratu elektroinstalace začne hořet v hotelovém pokoji, požár se šíří do koupelny a dále na chodbu v 8. nadzemním podlaží. Takový byl námět taktického cvičení, které připravili trutnovští profesionální hasiči 16. května 2018 v Peci pod Sněžkou.

Hotel Horizont v Peci pod Sněžkou byl ve středu 16. května dějištěm taktického cvičení jednotek požární ochrany z Trutnovska. Účelem cvičení bylo prověřit personál a zúčastněné jednotky ve schopnosti reagovat a zdolávat požár v objektu hotelu.

Hasiči se zároveň seznámili s charakteristikou objektu, možnostmi evakuace a způsoby zacházení s požárně bezpečnostními zařízeními.

Hotel v centru Pece pod Sněžkou je specifickou výškovou budovou s téměř 44 metry. Stavebně se dělí na dvě části – výškovou s devatenácti podlažími a nižší, půdorysně rozsáhlejší část levého a pravého křídla se čtyřmi podlažími.

V průběhu cvičení provedly jednotky simulovaný zásah v objektu hotelu, vyhlášení poplachu a evakuaci zajistili zaměstnanci hotelu. První jednotka provedla průzkum.

Další jednotky se postaraly o natažení dopravního vedení schodišťovým prostorem a odvětrání prostor hotelu přetlakovou ventilací.

Hasiči si museli poradit i se záchranou dvou osob z chodby za pomocí vyváděcích masek a jedna osoba byla také zachráněna za využití výškové techniky. Až k 8. nadzemnímu podlaží vyjeli hasiči s automobilovým žebříkem se záchrannou výškou 30 metrů.

S výškou budovy přes 40 metrů si pak poradila také automobilová plošina AP 54 Bronto , která dojela na místo z centrální stanice v Hradci Králové.

Cvičení se zúčastnili profesionální hasiči z Trutnova a Hradce Králové a dobrovolné jednotky z Pece pod Sněžkou, Horního Maršova, Svobody nad Úpou, Mladých Buků a Trutnova – Horního Starého Města.

Martina Götzová
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet