Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

VIDEO: Memoriál por. Jaroslava Garguly

V sobotu 4.července jsme se u nás v Moutnicích sešli už popáté v řadě, abychom našimi mezinárodními hasičskými závody v požárním sportu uctili památky našeho bratra Jaroslava, který zahynul tragickou smrtí při plnění svých služebních povinností při obrovském požáru brněnského kasína v roce 2002.

V sobotu 4.července jsme se u nás v Moutnicích sešli už popáté v řadě, abychom našimi mezinárodními hasičskými závody v požárním sportu uctili památky našeho bratra Jaroslava, který zahynul tragickou smrtí při plnění svých služebních povinností při obrovském požáru brněnského kasína v roce 2002.

Ilustrační foto - skutečnosti, uvedené na snímku, nemusejí ani vzdáleně připomínat skutečnost

I když roky utíkají a život nám všem píše další kapitoly ve svém nekonečném románu, tak bolest nad ztrátou našeho bratra a kamaráda je stále živá a všichni na něj často a rádi vzpomínáme. Letošní V.ročník byl o to významnější, že byl zařazen do programu našich oslav výročí 120 let trvání našeho sboru.

Ale vezměme si to pěkně popořádku. Přípravy našich závodů jsou pro nás již takřka rutinní záležitostí, v tom dobrém slova smyslu. Máme vybudovaný přesný harmonogram prací, kvalitní přípravný štáb a hlavním je, že naše široká členská základna vždy přiloží ochotně své ruce ku pomoci. Spolehnout se můžeme na naše kamarády ze sportovního klubu SK Moutnice, kteří nám ochotně zapůjčí svůj krásný a moderní sport. areál s veškerým zázemím a vybavením. Naše závody se tak konají na vždy perfektně připravené travnaté ploše, diváci a závodníci mají k dispozici kvalitní občerstvení, spoustu místa k sezení a pro naše plechové miláčky je zde velká plocha na parkování. Pro letošní ročník byly pro soutěžící opět připraveny krásné skleněné poháry od našeho sponzora JK Glass Moutnice a další spousta hodnotných věcných cen, které jistě potěšily a udělaly radost všem, kteří k nám zavítali. Jediné co nás tak vždy může nemile překvapit a zaskočit je počasí a letošní rok je v tomto ohledu opravdu nevyzpytatelný. Nicméně i v tomto nám Sv. Floriánek vypomohl a nakonec se letošní ročník závodů konal v krásném slunečném počasí za absolutního bezvětří, tedy pro závodníky ty nejlepší podmínky za celou dobu trvání našeho Memoriálu. Což se také potvrdilo předvedenými výkony a nejlepšími dosaženými časy, které znamenaly rekordy trati jak pro muže, tak i pro ženy.

Pro nás domácí však začínají naše závody už v pátek. Na hřišti probíhají veškeré přípravné práce s tím spojené – dovoz materiálu, chystání závodní dráhy, elektronických terčů a časomíry, ozvučení celého areálu, příprava posezení pro diváky a soutěžící, parkoviště pro auta atd. V odpoledních hodinách začíná poslední tréninková příprava pro naše domácí závodní družstva – muži A, muži B, muži taťci, ženy A a ženy maminy. Na své nesoutěžní pokusy se připravují také naši mladší a starší žáci. A v letošním roce si k nám přijeli k večeru zatrénovat i naši kamarádi z SDH St.Lískovec Sport. V pátek mezi nás zavítali také naši kamarádi ze sdružení Codrys – kurzy první pomoci, profesionální záchranáři z RLP Opava a Hlučín, kteří už neodmyslitelně patří do okruhu našich přátel a kamarádů a naše závody tak díky nim měly tu nejlepší zdravotní službu. Kamarádi mezi nás však nepřijeli s prázdnou a věnovali nám sponzorský dar, cenu do naší soutěže – víkendové školení první pomoci pro jedno soutěžní družstvo mužů a žen zdarma. No řekněte, nejsou úžasní. Děkujeme.

Sobotní ráno nás přivítalo zpěvem ptáků a sluníčkem. Vše bylo připraveno a tak nezbývalo než se těšit na příjezd prvních soutěžních družstev. Naše očekávání se začalo brzy naplňovat a na slavnostním nástupu jsme tak mohli napočítat 29 družstev mužů a žen, z toho dvě zahraniční (DHZ Bratislava-Rusovce a Bratislava-Dúbravka). Letošní závody byly poctěny osobní účastí spousty vzácných hostů a sponzorů. V letošním roce nás navštívili: ředitel ÚO Brno plk. JUDr. Antonín Osvald, ředitel ÚO Břeclav plk. Ing. František Hušek, velitel stanice Židlochovice npor. Bronislav Kocman, velitel stanice Břeclav Ing. Tomáš Havlík, náměstek starosty OSH ČMS Brno-venkov a vedoucí aktivu zasloužilých hasičů JmK Ladislav Švejda, okresní starostové, či jejich zástupci z celého JmK (v rámci závodů se konala krátká krajská konference ohledně srpnového pořádání krajského kola v PS), zástupce našeho generálního sponzora soutěžních družstev Jan Roubal ze společnosti Perspekta, spol. s.r.o., nositelé titulu Zasloužilý hasič bratři J.Koláček z Rajhradic a bratři František a Jiří Dohnálkovi z Moutnic. Zvláště vzácným hostem pro nás v letošním roce byl pan Makalouš, majitel firmy Crystalex Hronov, který pro nás vyrobil krásný broušený putovní pohár pro kategorii mužů. Jeho osobní účasti jsme využili k předávání tohoto poháru pro vítěze letošního ročníku. Pan Makalouš nám přivezl dárek – malý křišťálový pohár pro „Nejlepšího zahraničního účastníka“ My mu moc a moc děkujeme a těšíme se, že se u nás uvidíme i v letech následujících. A nesmíme zapomenout na našeho čestného člena vozíčkáře Jaroslava Procingra, který mezi nás přijel i se svým tatínkem, který pro nás celé klání pořizuje nádherné záběry svým fotoaparátem.

Po nástupu následovala krátká porada velitelů, představení rozhodčích a už se šlo na start připravovat první soutěžní družstvo. Tím nebyl nikdo jiný, než naše domácí želízko v ohni – elitní muži „A“. Jejich příprava byla korunována perfektně provedeným požárním útokem za obrovského aplausu všech diváků a fanoušků. Výsledný čas 25,54 s. dával tušit velmi dobrého umístění. Nicméně ihned po našich borcích nastoupili naši kamarádi z SDH St.Lískovec Sport a jejich pokus byl nakonec nejlepším ze všech a za čas 23,87 s. si z Moutnic odvezli vavřín za 1.místo. Následovala spousta kvalitních výkonů mezi které se k naší velké radosti zařadili i naši nadějní dorostenci – muži „B“ a se svým časem obsadili nepopulární bramborové 4.místo. Ale i tak v jejich řadách panovala obrovská spokojenost. Bronzovou pozici nakonec obsadili naši letošní hlavní soupeři na okrese, kamarádi hasiči z SDH Zbraslav u Brna. O pověstný chloupek za námi zaostali s časem 25,83 s. Bohužel našim mužům taťkům letošní pokus nevyšel a pro nedovolenou pomoc na nástřikové čáře (přidržení proudnice druhým závodníkem) byl jejich pokus prohlášen jako neplatný. Mezi zahraničními účastníky se v letošním roce povedla odveta kamarádům z Rusovců, kteří tak oplatili loňskou porážku v minisouboji zahraničních účastníků kamarádům z Dúbravky a odvezli si tak domů krásný pohár věnovaný do soutěže p.Makaloušem z Crystalexu Hronov.

Po zkrácení tratě se do plnění disciplíny pustili něžné polovičky startovního pole a i zde již tradičně první na start nastupují naše ženy „maminy“. Letos se jejich příprava podařila zúročit i v „ostrém“ soutěžním pokuse a jejich čas dával naději na medailové umístění. Bohužel nakonec i ony skončily na bramborovém 4.místě, ale opravdu o pověstný chlup. Nic se nedá dělat, příští rok se o to pokusí jistě znovu. Ihned po nich šly na start děvčata ze Šaratic, která je právě o ten pověstný chloupeček připravila o medaili a svým výkonem 34,33 s. obsadila celkové 3.místo. Následovala děvčata z Brna-Bohunic, dvojnásobné vítězky našeho Memoriálu. I přes malé zakolísání na koši stačil jejich čas 33,05 s. na krásné 2.místo. A tak jako i vloni se vítězkami letošního V.ročníku Memoriálu staly děvčata z Miroslavy časem 25,56 s. Našim ženám „A“ se letos jejich pokus příliš nevydařil a nakonec obsadily celkové 8.místo.

Po těchto soutěžních pokusech se ještě divákům představili naši mladší a starší žáci a také dorostenecké družstvo našich kamarádů z Bratislavy-Dúbravky. I oni sklidili u všech přítomných obrovského potlesku a uznání. A na úplný závěr nám předvedli svoji exhibici naši vedoucí mládeže. Pak už následovalo tradiční naházení do kádě každého, kdo se v její blízkosti objevil, či vyskytoval. Nutno podotknout, že veškeré dnešní dění svým strhujícím a nezaměnitelným způsobem komentoval a provázel náš tradiční moderátor Robert Ostrovský, který těmto závodům dodává svým mluveným slovem dalšího rozměru a my mu za to děkujeme a těšíme se, že nás bude takto provázet i v letech následujícíh.

Po krátké pauze následovalo závěrečné vyhodnocení dnešního sportovního zápolení. Na slavnostním nástupu poděkoval všem soutěžícím za jejich sportovní výkony v duchu fair play starosta sboru V.Havránek a za rodinu Gargulovu všem přítomným poděkoval za účast a uctění památky našeho bratra J.Garguly náš velitel sboru a zároveň krajský starosta SH ČMS Jmk Josef Gargula. Vyhlášením výsledků dnešní soutěže byl pověřen jednatel sboru Z.Riedl. Nejdříve byla vyhodnocena kategorie žen a po nic následovali muži. Ceny předávaly : starosta sboru V.Havránek, velitel sboru J.Gargula, zástupce z řad sponzorů Jan Roubal z Perspekty spol. s.r.o., putovní poháry předávali maminka našeho Jarka pí.Gargulová a náš vzácný host p.Makalouš z Crystalexu Hronov. Po vyhodnocení následovalo společné focení vítězů a ostatních družstev, včetně společné fotky všech našich pěti družstev. Po té jsme šli všichni společně k Jarkově hrobu položit kytici a minutou ticha uctít jeho památku. Krásnou kytici přivezly děvčata z Miroslavy – moc jim děkujeme.
Následovalo rozloučení a postupný odjezd soutěžících do jejich domovských sborů. Všichni se již dnes těšíme na příští ročník a nám domácím nezbývá než poděkovat všem účastníkům za jejich návštěvu a podporu našich závodů, rozhodčím za jejich nestranné a kvalitní rozhodování dnešní soutěže v duchu fair play, domácím členům za jejich obětavou pomoc při organizačním zabezpečení naší soutěže a v neposlední řadě našim sponzorům bez kterých bychom nedokázali zorganizovat a uspořádat naše závody v takové kvalitě, jako se nám to doposud daří. Vám všem ještě jednou patří náš dík.

V.ročník je tedy za námi a všichni se již v duchu připravujeme na příští VI.ročník, abychom zase připravili takto hodnotné a kvalitní závody jak po stránce sportovní, tak i společenské. Určitě neváhejte a přijeďte se příští rok do Moutnic podívat, jestli se nám to podaří. Já věřím tomu, že vás nezklameme. Vše bližší můžete sledovat na našich internetových stránkách : www.sdhmoutnice.cz

Takže příští rok v Moutnicích nashledanou ….

Za všechny jednatel sboru Zdeněk Riedl

SESTAVY domácích družstev :
Muži „A“ – Mojmír Matula, Zdeněk Dostál, Roman Formánek. Pavel Novotný, Lukáš Žáček, Josef
Gargula a Václav Hrdý
Muži „B“ – Stanislav Hemala, Vojtěch Hemala, Radim Běloušek, Marek Dohnálek, Martin Novotný,
Tomáš Gargula a Václav Husák
Muži „taťci“ – Pavel Dohnálek, Petr Kohoutek, Pavel Oprchal, Petr Oprchal, Roman Formánek, Ctibor
Dohnálek a Vít Husák
Ženy „A“ – Markéta Svobodová, Veronika Vaculíková, Anna Fialová, Marcela Čermáková,
Magdaléna Formánková, Eliška Riedlová a Barbora Husáková
Ženy „maminy“ – Pavla Melová, Jana Kusá, Jitka Flodrová, Jana Krumpolcová, Magdaléna
Formánková, Jana Riedlová a Marta Pospíšilová

Sbor dobrovolných hasičů Moutnice děkuje za finanční a materiální pomoc :
OÚ Moutnice, společnosti LIMEK plus, spol. s.r.o., firmě PERSPEKTA, spol. s.r.o., KNĚZEK s.r.o. -požární ochrana, Vinařství ROZAŘÍN, Vít HUSÁK – elektrotechnik, JK Glass Moutnice, A+J Ploty JURÁČEK, Stolařství Springinsfeld a další…. (třeba uzená cigára od nejmenovaného sponzora byla vynikající, děkujeme)
Také děkujeme všem našim členům, spoluobčanům, příznivcům, kamarádům, kolegům hasičům z ostatních sborů a vůbec všem, kteří nás v naší činnosti a v pořádání našeho Memoriálu podporují a pomáhají nám. Díky vám všem.

-kow-

Sdílet