Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Orlickém Záhoří pořídili speciální traktor, s nákupem JCB Fastrac pomohla Evropská unie

Jednotka sboru dobrovolných hasičů v Orlickém Záhoří disponuje speciální neobvyklou technikou. Vyprošťovací traktor obci dodala za 6 443 250 korun včetně DPH firma PEKASS, stroj byl spolufinancován z Evropského fondu pro regionální rozvoj.

Podvozek

Jedna se o JCB Fastrac 4190 se vznětovým šestiválcovým motorem AGCO Power o objemu 6,6 litrů, výkonu 141 kW a točivém momentu 850 Nm. Plynulá převodovka s automatickým i manuálním řazením je vybavena reduktorem pro pomalejší vlečení, nechybí ani čelní vývodový hřídel.

JCB disponuje pohonem všech kol, na obou nápravách jsou uzávěrky diferenciálů. Obě nápravy jsou hydropneumatické s automatickým vyrovnáváním.

Samozřejmostí je červené provedení, v tomto konkrétním případě v odstínu RAL 3000, modré majáky i LED záblesková světla. S osvětlením pracovního prostoru pomáhá čtveřice světlometů vpředu i vzadu.

Traktor je široký 2 550 mm, vysoký 3 000 mm a váží 8 340 kg. Vnější poloměr zatáčení je 4 metry, maximální povolená rychlost je 60 km/h.

Hydraulika

Zadní tříbodový závěs kategorie III pro rychlé upevnění nástrojů umožňuje elektronické nastavení výšky a hloubky, režimu tažení, rychlosti poklesu a maximálního zdvihu, podporuje i externí zdviž s možností sklápění. Jeho nosnost je až 8 000 kg.

Přední tříbodový závěs kategorie II má nosnost 3 500 kg a disponuje elektronickým nastavením výšky a hloubky, rychlosti poklesu a stejně jako zadní závěs je i zde podpora externí zdviže s možností sklápění.

Provozní tlak hydraulického okruhu je 210 barů. Ventily jsou proporcionální, spřáhla s rychlým propojením umožňují uvolnění pod tlakem.

Zadní vývodový hřídel je čtyřrychlostní s elektrohydrau­lickou řízenou uzávěrkou s elektrohydrau­lickým řazením rychlostí. Přední vývodový hřídel dosahuje 1000 otáček za minutu a i on je vybaven elektrohydraulickou řízenou uzávěrkou. Výkon vývodového hřídele je 124 kW.

Čelní nakladač

Na vozidle je uchycen čelní nakladač o nosnosti 2 540 kg a výšce zdvihu 4 505 mm. K dispozici je i nakládací lžíce Hauer o šířce 2 400 mm a manipulační vidle Hauer o délce 1 200 mm.

Součástí nakladače je elektronicky ovládaný joystick a ochranný rám kapoty traktoru. Systém Synchro-Lock zajišťuje jednotné odpojení ovládacích prvků a odpružení s paralelogramem.

Paralelogram je zařízení nakladače, které při zvedání udržuje nářadí (paletizační vidle, lopatu) neustále v rovnoběžné poloze s podložkou.

Naviják

Naviják o tažné síle 95 kN je vybaven zpomalovacím reduktorem. Ovládat ho lze jak přímo ze stroje, tak i dálkově. K dispozici je celých 100 metrů lana.

Jeřáb

Hydraulické rameno Fassi F50 za kabinou řidiče dosáhne horizontálně až do vzdálenosti 7 800 mm, při tomto vyložení uzvedne břemeno o hmotnosti 410 kg. Rozsah otáčení ramene je 370°, ovládat jej lze jak ze stroje, tak i dálkově. Manipulační kleště jsou vybaveny rotátorem.

Vybavení

Mezi speciální výbavu, se kterou byl traktor dodán, patří sněhové řetězy na všechna kola, manipulační kurty, úvazkové řetězy, jeřábové úvazky a směrová kladka.

Sdílet