Středa 24. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči cvičně vyprošťovali vozidlo visící z mostu

Hasiči lezci ze stanice Pardubice trénovali v těchto dnech v areálu stanice v Pardubicích vyproštění osoby z havarovaného vozidla, které zůstalo viset z mostu. „Modelová situace byla připravena zavěšením vozu na jeřábu a jeho přitisknutím k věži. Podobná událost se může stát v případě, že automobil prorazí svodidla mostu a visí nad volným prostorem například za tažné zařízení, zábradlí nebo svodidla," přiblížil akci ppor. Bc. Petr Dvořák, instruktor lezecké skupiny v Pardubicích.

Hasiči lezci ze stanice Pardubice trénovali v těchto dnech v areálu stanice v Pardubicích vyproštění osoby z havarovaného vozidla, které zůstalo viset z mostu.

Modelová situace byla připravena zavěšením vozu na jeřábu a jeho přitisknutím k věži. Podobná událost se může stát v případě, že automobil prorazí svodidla mostu a visí nad volným prostorem například za tažné zařízení, zábradlí nebo svodidla," přiblížil akci ppor. Bc. Petr Dvořák, instruktor lezecké skupiny v Pardubicích.

Přístup lezců byl tedy možný pouze z druhého nadzemního podlaží věže. Nejprve hasiči museli automobil zajistit proti dalšímu pohybu a poté mohli automobil vyprostit. Podle Petra Dvořáka museli hasiči místo zásahu rozdělit na dva úseky. Prvním byl úsek vyprošťování a druhým podávací a přípravná skupina věcných prostředků.

Při výcviku hasiči narazili na mnoho problémů a složitostí, které vyjdou najevo až při praktické zkoušce. „Například v této situaci může nastat problém se zapřením záchranáře proti vozidlu, ve volném prostoru při používání hydraulických zařízení," řekl ppor. Bc. Petr Dvořák. Nástroje se totiž smekají a hasiči nemají pevnou půdu pod nohama a proto je potřeba větší spolupráce zasahujících hasičů. Výcvik byl všemi zúčastněnými kladně hodnocen a již nyní se připravují další zajímavé scénáře.

por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje



-swo-

Sdílet