Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Blesk udeřil do střechy a způsobil požár rodinného domu v obci Želechovice nad Dřevnicí na Zlínsku

Zlínští profesionální hasiči a dobrovolní hasiči z Želechovic nad Dřevnicí a ze Slušovic vyjížděli 23. května 2018 krátce před šestou hodinou večerní k požáru střechy rodinného domu v obci Želechovice nad Dřevnicí na Zlínsku.

Událost ohlásila sousedka majitelů zasaženého domu. Ta i sdělila, že viděla, jak do střechy domu udeřil blesk.

V době zásahu bleskem se v domě nikdo nenacházel. Majitelka se vrátila domů, když už střecha hořela. Žena zjištěním, že ji hoří dům, utrpěla šok. Hasiči ji proto poskytli posttraumatickou a předlékařskou péči. Poté ji předali do péče přivolaným záchranářům.

Hasiči v dýchací technice za pomoci tří útočných proudů požár lokalizovali. Zásah nebylo možné provádět z výškové techniky, která se v daném terénu nedala bezpečně ustavit. Proto hasili z nastavovacích žebříků a z prostoru uvnitř domu. Při zásahu museli rozebírat část střechy, aby se dostali k ohniskům požáru.

Při následné likvidaci požáru dům kontrolovali termokamerou, aby odhalili ještě případná další ohniska požáru.

Na místo požáru se dostavil vyšetřovatel hasičů, který následným šetřením na místě události určil jako příčinu požáru zásah bleskem do střechy domu, díky čemuž došlo k požáru střešních prostor. Škodu vyčíslil na sto tisíc korun. Uchráněné hodnoty se vyšplhaly na jeden milion korun.

Na místě události do pozdních nočních hodin budou na rodinný dům dohlížet místní dobrovolní hasiči z Želechovic nad Dřevnicí.

Lucie Javoříková
tisková mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet