Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mezinárodní cvičení, zaměřené na požár zemědělské usedlosti, proběhlo v Sudicích na Opavsku

Více než pět desítek hasičů z 11 českých a polských jednotek se zapojilo v sobotu 26. 5. 2018 do mezinárodního taktického cvičení, zaměřeného na likvidaci požáru zemědělské usedlosti v obci Sudice (okres Opava). Vedle hašení a ochlazování budov a záchrany dvou osob z hořícího objektu si společně vyzkoušeli dálkovou dopravu vody z půl kilometru vzdáleného potoka a úspěšně také vzájemnou komunikaci v češtině i polštině.

Při manipulaci s otevřeným ohněm došlo ve sklepních prostorách stodoly, patřící římskokatolické církvi, k požáru uskladněných barev. Rychlý rozvoj požáru, který simuloval kouř z vyvíječe kouře, způsobil rozšíření požáru do přilehlých sklepních prostor, skladovacích prostor i na střešní konstrukce. Vzhledem k rozsahu požáru bylo požadováno vyslání posilových jednotek hasičů z Polska.

Z Moravskoslezského kraje se do cvičení zapojila jednotka HZS Moravskoslezského kraje ze stanice Opava, společně s ní čtyři jednotky dobrovolných hasičů – Sudice, Rohov, Strahovice a Píšť (6 vozidel, 23 hasičů). Z Polska přijela jednotka profesionálních hasičů (PSP) z Ratiboře (Racibórz), společně s ní pět jednotek dobrovolných hasičů (OSP) – Krzanowice, Bojanow, Pietraszyn, Wojnowice a Borucin (6 vozidel, 29 hasičů).

Čeští a polští hasiči zachránili po jednom zraněném (figurantovi), zapojili se společně do hašení útrob a střechy hospodářské objektu i jeho ochlazování a společně dovedli hadicemi k místu požáru i vodu z místního potoka asi na vzdálenost 500 metrů. Úspěšné cvičení bylo ukončeno asi za hodinu a čtvrt, následoval společný oběd v místní restauraci.

Cílem cvičení bylo ověřit a procvičit postup povolání k události, spolupráci, koordinaci a komunikaci jednotek hasičů České republiky a Polska při společném zásahu v příhraniční oblasti při zdolávání požáru většího rozsahu.

Realizace taktického cvičení vychází z „Dohody o spolupráci a vzájemné pomoci při záchranářských pracích při katastrofách, živelních pohromách a jiných mimořádných událostech“, uzavřená mezi Moravskoslezským krajem, HZS MSK, Slezským Vojvodou a Slezským Krajským velitelem Státní požární ochrany v Katovicích. Uskutečnilo se také v rámci mezinárodního projektu „Ready to Help – systém společné ochrany hraničních obcí v Euroregionu Silesia“.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet