Čtvrtek 25. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nová technika pro hasiče

Na Ježíška si zahrál ministr vnitra Stanislav Gross a pár dnů po Štědrém dnu naděloval policistům a hasičům. V pondělí předával na pražském plochodrážním stadionu Markéta nová služební auta.5.ledna -přidány nové fotografie

Kromě aut pro policii dostali několik nových aut i hasiči. Například pardubičtí hasiči mají nový žebřík Camiva, v Praze se zase objeví nový chemický automobil. K vidění byly i nové jeřáby a nebo zásahové automobily CAS na podvozcích Tatra, Renault, nebo Avia. Návštěvníci si mohli prohlédnou i velkokapacitní čerpadla a nový kontejnerový automobil z Plzně i se speciálními kontejnery pro různé typy zásahů. Prohlédněte si fotogalerii. Protože se bohužel nikdo z redakce nemohl této akce účastnit, děkujeme panu R.Doubravovi za poskytnutí fotografií.
Luboš Samec

Článek zaslaný naším čtenářem.
Policejní technika na Markétě

Konec roku, přesněji den 29. 12. 2003 na stadionu Markéta v Praze byl nadílkový den pro hasiče i policisty, kterým byla představena nová technika pro další roky práce. Slavnostní akce se účastnili vysocí představitelé policie, hasičů i Ministerstva vnitra, včetně ministra vnitra Stanislava Grosse.
Kromě hasičů a policistů se předváděcí akce zúčastnila i široká veřejnost a zástupci tisku. Začátek dne patřil hasičům, kteří si mohli vyzkoušet nový žebřík. Poté převzali velkou část programu policisté, kteří předvedli ukázky pyrotechnické práce, nasazení robota na zneškodňování výbušnin, policisté speciální pořádkové jednotky předvedli ukázky svého výcviku v sebeobraně, na místě byly i zástupci psovodů a jízdní policie. Zejména kluci a pánové měli zájem o ukázku výzbroje zásahové jednotky a o vybavení policejních vozidel.
Policie zde převzala první moderní vrtulník EC135, která by v budoucnu měla nahradit dosluhující stroje. Do roku 2008 plánuje Ministerstvo vnitra vybavit svou letku 8 stroji tohoto typu. Vybavení stroje je obdobné jako staršího modelu BELL, který byl rovněž k vidění, bylo však zřejmé, že EC135 je vrtulník poněkud novější konstrukce.
Vrtulník však nebude sloužit pouze pro potřeby policie, ale současně bude, stejně jako předchozí typy, sloužit i k záchranným akcím v rámci integrovaného záchranného systému. Na trupu vrtulníku je vylepena hvězda života v červené barvě.
Dále si policisté i veřejnost mohli prohlédnout novinky ve vozovém parku policie a porovnat novinky s vozidly používanými v současnosti.
Jako horké novinky se představili vozidla ŠKODA Octavia, FORD Mondeo, VW Transporter a LADA Niva. Na vozidlech bylo znáč, že firma Tesla-Holomý si úspěšně upevnila svou pozici největšího dodavatele výstražné signalizace pro Policii ČR. Nutno říct, že nový model výstražné rampy má pro policii dobré vlastnosti, i když vychází ze starého designu. V tvarově typické rampě jsou umístěny dvě stroboskopické jednotky, dvě žárovková světla, reproduktor a LED nápis STOP vzad a vpřed v zrcadlové verzi. Škoda jen, že Octavie a Mondea nemají ještě přídavná světla pod maskou nebo na nárazníku a sváděcí alej vzadu. Třeba příště.
Vypadá to, že Octavie i Mondea by se mohli stát dobrou posilou pro policisty na rychlostních silnicích. Dopravní policie určitě ocení VW Transporter s velkým vnitřním prostorem, kde je možno bez problémů provádět administrativní úkony spojené s řešením dopravních nehod. Pro pořádkové jednotky jsou určeny antony pro převozy zadržených a dodávky pro přepravu policistů. Tady se na výstražné signalizaci už trochu šetřilo, dodávky mají přední rampu v kombinaci strob a halogen, vzadu rotační maják, přední přídavná světla žárovková, nikoli stroboskopická.
Zajímavostí byly představené vozy LADA Niva. Tyto vozidla dostala Česká republika jako částečnou splátku ruského dluhu a vzhledem k relativně nízkým provozním nákladům a dobré průchodnosti terénem by mohli dobře posloužit na mnohých odděleních, kde se policisté potýkají s horšími cestami v terénu.
Jako specialita byly představeny dva obrněné transportéry, rovněž ověšené modrými majáky, upravené jeden jako mobilní bariéra a druhý s radlicí na prorážení zátarasů. Zavedením kvalitních obrněných vozidel pro speciální jednotky se česká policie opět zařadí mezi vyspělé státy, které v případě potřeby pancéřové vozy pro potřeby policie využívají. Snad ještě aby se do zákona vrátil donucovací prostředek vytlačování vozidly…
Čas ukáže, jestli se vybavení policie a hasičů bude zlepšovat, protože pokud by to bylo vše, tak je to pouze kapka v moři. Uvidíme.


Autor článku a fotografií:

Michal 911
Sdílet