Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči ve Středočeském kraji budou na vyžádání zdravotníkům pomáhat v lokalitách se špatnou dostupností

Rada Středočeského kraje schválila uzavření Dohody o poskytnutí plánované pomoci na vyžádání v rámci integrovaného záchranného systému mezi Hasičským záchranným sborem Středočeského kraje, Středočeským krajem a Zdravotnickou záchrannou službou Středočeského kraje, p. o. Stalo se tak v pondělí 28. května 2018.

Smlouva upravuje zásady součinnosti složek integrovaného záchranného systému ve smyslu plánované první pomoci na vyžádání v předem definovaných lokalitách, především pak v místech s problematickou dostupností zdravotní záchranné služby,

upozornila hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová.

Dohoda reaguje na Memorandum o zapojení jednotek požární ochrany v oblasti přednemocniční péče formou plánované první pomoci na vyžádání, které bylo uzavřeno v březnu 2017 mezi Ministerstvem vnitra – generálním ředitelstvím Hasičského záchranného sboru ČR a Asociací zdravotnických záchranných služeb ČR, z. s., a Asociací krajů ČR.

Předmětem této předkládané dohody je ujednání podmínek, práv a povinností smluvních stran pro poskytnutí přednemocniční péče jednotkami požární ochrany v místech s problematickou dostupností.

Tedy tam, kam naše zdravotnická záchranná služba může mít problémy s dodržením standardního dojezdového času,

upřesnil radní pro oblast bezpečnosti a zdravotnictví JUDr. Robert Bezděk CSc.

Plánovaná první pomoc na vyžádání se bude realizovat v urgentních, život ohrožujících případech, vysláním předem předurčené, vybavené a odborně připravené jednotky požární ochrany s adekvátně proškolenými členy, která poskytne postižené osobě předlékařskou první pomoc do doby příjezdu posádky zdravotnické záchranné služby.

Dosud byly identifikovány dvě oblasti – obce Jesenice (Rakovník) a Mšeno (Mělník), u nichž bude zapojení speciálně proškolených jednotek využito.

To zefektivní poskytování předlékařské první pomoci do doby příjezdu posádky zdravotnické záchranné služby, urychlí a usnadní předání pacienta do péče posádky zdravotnické záchranné služby,

konstatoval radní JUDr. Bezděk.

Sdílet