Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Prověřovací cvičení složek IZS proběhlo na nové silnici z Liberce do Jablonce nad Nisou

Dne 29. května 2018 se konalo prověřovací cvičení složek IZS, jehož námětem byla Hromadná nehoda osobních automobilů na nově vybudované silnici z Liberce přes Kunratice do Jablonce nad Nisou.

Spojnice z Liberce do Jablonce je přeložkou silnice I/14, která dosud vede hustou zástavbou přes Vratislavice a Proseč nad Nisou a její otevření je plánováno na 1. června 2018.

Nehodu ohlašoval v 16:00 hodin na linku 112 přímý účastník tragické dopravní nehody. Následně se místo události zaplnilo jednotkami hasičů, zdravotníky a policisty.

Dopravní nehoda byla namodelována pomocí 5 vraků osobních automobilů a jedním nákladním automobilem do 7,5 t, který převážel betonový sloup.

Hasiči o cvičení dopředu nevěděli, a proto vyjeli jako k reálné události. Až po příjezdu zjistili, že jde o prověřovací cvičení.

K ohlášené dopravní nehodě dorazily jednotky během pár minut, provedly podrobný průzkum místa nehody. Podílely se na třídění zraněných osob a poskytly jim nutnou předlékařskou první pomoc.

Do příjezdu dopravní policie usměrňovali dopravu. Dále se hasiči nejprve věnovali stabilizaci autovraků proti pohybu a provedli protipožární opatření na vozidlech. Pak přišlo na řadu náročné vyprošťování bez použití hydraulických nástrojů.

Po celou dobu hasiči udržovali se zraněnými osobami kontakt a informovali je o průběhu vyprošťování. Následně pomohli zdravotníkům s transportem zraněných do sanitek. V závěru jednotky zasypaly uniklé provozní kapaliny sorbentem a uklidily komunikaci.

Otevření komunikace výrazně zkrátí dojezdový čas mezi městy Liberec a Jablonec nad Nisou, a proto bylo potřeba prověřit nasazení základních složek IZS na případ vážné dopravní nehody.

Cvičení bylo pro účastníky přínosné a potvrdilo připravenost všech složek společně zasahovat v daném místě přeložky silnice I/14.

por. Bc. Pavlína Bílková, DiS.
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet