Úterý 16. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

K požáru lesa u obce Dubá – Korce vyjelo 16 cisteren

Večer 29. 5. 2018 strávili hasiči v těžkém terénu ve svahu u obce Dubá – Korce, kde došlo k požáru lesního porostu. Požár byl ohlášen ve 20:31 hodin a jeho likvidace stále trvá.

Jelikož se hasičům nedařilo dopravit do skalnatého, nepřístupného terénu vodu, byl nutný zásah shora. Na místo byl povolán vrtulník s plnícím vakem na vodu. Pomocí bambivaku bylo provedeno několik shozů vody. Hasiči se během večera a noci snažili hasit lopatami a zabránit tak dalšímu šíření požáru.

Ve středu 30. 5.2018 v ran­ních hodinách vyjelo ze stanice Liberec obojživelné pásové vozidlo haglunds, které pomůže hasičům z průzkumem místa zásahu a dopravou materiálu. V tuto chvíli je důležité dostat k ohni vodu a požár lokalizovat.

Aktualizace 30.05.2018 v 16:00 hodin

Na místě události zasahuje 20 jednotek hasičů. Hašení jim komplikuje velké převýšení a skalnatý terén se spoustou strží, do kterého nemohou hasiči najet svou těžkou technikou.

Hasební látka je na místo požáru dopravována kyvadlově pomocí cisternových automobilových stříkaček, ale vzhledem ke vzdálenosti vodního zdroje a špatně přístupnému terénu použili hasiči také metodu leteckého hašení pomocí vrtulníku se závěsným vakem (bambivakem).

Požár zasáhl lesní porost o rozloze 2,5 ha. V tuto chvíli se do okolí nešíří, ale stále nemůžeme říci, že by byl lokalizován. Hasiči zasahují na místě od úterního večera. Jde o náročný dlouhotrvající zásah, jehož následky budou likvidovány až několik dní.

Plocha zasažená požárem je odhadována na 2 ha.

Aktualizace čtvrtek 31. 5. 2018 v 8:00 hodin
Požár lesního porostu o rozloze 2,5 ha se ve středu večer podařilo hasičům lokalizovat. Znamená to, že se dál nešíří a vynaložené síly a prostředky na místě zásahu jsou dostačující. I přes to se dnes (čtvrtek 31. 5. 2018) v půl osmé ráno sešlo u nedamovského koupaliště, kde je zřízeno čerpací stanoviště vody, 15 jednotek hasičů.

Jejich hlavním úkolem pro následujících 12 hodin je postupně prověřit požářiště a pomocí ženijních nástrojů a termokamer odhalit a dohasit možná skrytá ohniska požáru. Jednotky nadále kyvadlově dopravují na místo zásahu vodu. Komplikací středečního odpoledne byla nehoda cisternové automobilové stříkačky na jedné ze dvou možných tras, které mohli hasiči pro dopravu vody využít. Pod cisternou plnou vody se utrhl nezpevněný terén a převrátila se na bok. Zcela tak vyřadila z provozu jednu z důležitých přístupových cest. Hasiči ji v podvečer vyprostili pomocí lanového navijáku a důležitou spojnici znovu obnovili.

Příčina požáru je v šetření vyšetřovatelů HZS LK, ale vzhledem k tomu, že jde o turisticky velice atraktivní a vyhledávanou oblast, nelze vyloučit ani nedbalostní jednání při manipulaci s otevřeným ohněm.

por. Bc. Pavlína Bílková, DiS.
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet