Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Za včerejší den bylo na území ČR zaznamenáno 1195 událostí

Dne 23. července 2009 bylo na území ČR zaznamenáno 1195 událostí. Většina měla souvislost s vichřicí, která se postupně prohnala celou republikou.

Dne 23. července 2009 bylo na území ČR zaznamenáno 1195 událostí. Většina měla souvislost s vichřicí, která se postupně prohnala celou republikou.

Zde jsou zprávy z některých krajů :

Pardubický kraj

Prudká bouřka, která se ve večerních hodinách přehnala přes Českou republiku, zasáhla i Pardubický kraj. První výjezd v souvislosti s bouřkou hasiči zaznamenali v 18.36 hodin. Jednalo se o popadané stromy v obcích Bělečko, Býšť, Rybitví, Kladruby nad Labem, dále stromy zablokovaly dopravu na silnici ze Slatiňan do Trpišova, ve Valech, Břehách, Hnátnicích, Živanicích, Cholticích, Pravech i Opočínku. Strom také spadl na železniční přejezd přes závoru u čerpací stanice Shell v Chrudimi. V Holicích, v kempu Hluboký, pak spadla borovice na chatku.

Kolem 19 hodiny byl na operační a informační středisko hasičů oznámen požár lesa po úderu blesku v Miřeticích na Chrudimsku. Po příjezdu hasičů na místo bylo zjištěno, že hoří jeden strom, který zasáhl blesk. Požár hasiči zlikvidovali během osmi minut po svém příjezdu.

Spadlý drát vysokého napětí způsobil požár ve Stéblové. Velitel zásahu si na místo nechal přivolat energetiky k vypnutí elektrického proudu. Hasiči tady likvidovali požár porostu o rozměrech 2×2m.

Hasiči ve Vysokém Mýtě odčerpávali vodu ze zatopených sklepů. Následky bouřky hasiči likvidovali až do 23.30 hodin. Do této chvíle hasiči napočítali celkem 23 událostí. Události se naštěstí obešly bez zranění.


por. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje


Královéhradecký kraj

Prudké bouře doprovázené silným větrem se přehnaly včera 23. července 2009 vpodvečer nad územím Královéhradeckého kraje. Profesionální a dobrovolní hasiči z celého kraje zasahovali od 18:00 hodin do půlnoci u celkem 231 událostí. Hasiči se prakticky nezastavili a přejížděli od jedné události ke druhé. Na některých místem museli hasiči zasahovat opakovaně. Odstraňovali popadané stromy a větve ze silnic, uvolněné střechy domů a zabezpečovali poškozená elektrická vedení. V noci se situace uklidnila, přesto hasiči ještě v noci a dnes 24. července 2009 ráno zasahovali u více jak desítky případů.

Nejvíce práce měli hasiči na Trutnovsku, kde vyjeli k 73 událostem v souvislosti s prudkou bouří, dále na Jičínsku (68 zásahů), Náchodsku (39 zásahů), Hradecku (38 zásahů) a Rychnovsku (13 zásahů).

Při větrné smršti byli zraněni tři lidé, včetně jednoho dobrovolného hasiče.

Kolem půl sedmé odpoledne silný vítr vyvrátil strom v centru Hořic na Jičínsku a spadl na dětský kočárek. Roční dítě v kočárku utrpělo zranění a bylo letecky transportováno do královéhradecké nemocnice. Matka vyvázla bez zranění.

Další osoba byla zraněna v dětském táboře Liščí farma u Vrchlabí na Trutnovsku, kde silný vítr vyvrátil desítky stromů, které spadly na stany. Zraněný byl po nezbytném ošetření převezen do nemocnice ve Vrchlabí.

Člen jednotky sboru dobrovolných hasičů z České Skalice utrpěl zranění nohy při zásahu v Ratibořicích na Náchodsku.

V centru Hradce Králové, u muzea, silný vítr zlomil vzrostlou vrbu, která spadla na zaparkované osobní vozidlo. Nikdo nebyl zraněn. Další strom spadl na osobní vozidlo v obci Fořt na Trutnovsku. I v tomto případě se událost obešla bez zranění. V obci Všeliby na Náchodsku strom spadl a poškodil střechu rodinného domu. Stovky vyvrácených stromů a větví zablokovaly silnice, některé spadly a poškodily elektrická vedení. Několik střech poničil vítr v obci Libáň na Jičínsku a v ulici Československé armády v Jičíně.

Ve Dvoře Králové nad Labem vítr poškodil střechu místního divadla a v Hostinném prudké lijáky zaplavily několik sklepů.

Foto: požární stanice nový Bydžov-zásah profesionálních hasičů z Nového Bydžova při odklízení stromů z vozovky mezi Chotělicemi a Vysokým Veselím

Přidány další fotografie ze včerejších událostí, tentokrát se jedná o poškozenou střechu čerpací stanice v Hořicích na Jičínsku a druhý případ rovněž z Hořic zde na dětskou sedačku, kde bylo roční dítě, spadl mohutný topol.

Foto: požární stanice Hořice

Por. Bc. Martina Žahourková
Tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje


Aktualizováno: 09:38

Liberecký kraj

Od 17:30 hodin čtvrtka 23. července 2009 do dnešní 8. hodiny ranní zaznamenala operační střediska Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje přibližně 500 ohlášených žádostí o pomoc při likvidaci následků vichřice, přívalových dešťů a bouřek, které ve čtvrtek večer zasáhly náš kraj. Podle prvotního odhadu zaznamenalo území okresu Liberec během 14 hodin přibližně 240 mimořádných událostí, územní odbor Jablonec nad Nisou 111, Semily asi 70 a Česká Lípa 60 událostí.

Čísla nejsou momentálně přesná, protože hasiči řešili také desítky dalších mimořádných událostí, na které přišli až přímo v terénu. Operační středisko HZS Libereckého kraje bude zpracovávat data o zásazích v průběhu několika dnů.

Hasiči převážně odstraňovali zlámané a vyvrácené stromy z komunikací, profilů železničních tratí, střech domů a vozidel. Upevňovali a odstraňovali uvolněné střešní krytiny, přetrhané telefonní vedení a vedení elektrické energie. Popadané stromy uvěznily několik osob v osobních vozech přímo na komunikacích. Operační střediska zaznamenala také požáry, které vznikly pádem stromů nebo jejich částí na vedení elektrické energie, a požáry trafostanic.

Posílení krajského operačního střediska HZS Libereckého kraje

Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje ve čtvrtek večer posílil stavy na krajském operačním a informačním středisku, kde sloužilo 6 operačních důstojníků a 5 operátorek tísňové linky 112, kteří přijímali na tísňových linkách 150 a 112 desítky žádostí občanů o pomoc.

Jedna usmrcená žena a zraněný chlapec

Podle ověřených informací od velitele jednotky SDH z Hrádku nad Nisou má čtvrteční vichřice v Libereckém kraji jednu oběť. V parku v ulici gen. Svobody v Hrádku nad Nisou spadla ve čtvrtek večer větev stromu na chodník, kde právě procházela starší žena. Větev ženu zasáhla a celou ji skryla. Dobrovolní hasiči z Hrádku nad Nisou tělo ženy objevili při rozřezávání a odstraňování větve. Hasiči se snažili ženě poskytnout předlékařskou pomoc. Přivolaný lékař zdravotnické záchranné služby už ženě nemohl pomoci a konstatoval smrt.

Zranění také utrpěl mladý chlapec, kterého zasáhl padající strom u letního tábora v oblasti Malý Bor u Stvolínek. Podle velitele zásahu profesionálních hasičů z České Lípy v místě popadalo asi 10 stromů. Na místě zasahovala také Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje, která chlapce ošetřila a přivolaným vrtulníkem letecké záchranné služby ho přepravila k dalšímu ošetření do nemocnice.

Následky připomínají orkán Kyrill

Následky včerejší vichřice se co do počtu ohlášených událostí dají předběžně srovnat s orkánem Kyrill, který řádil v našem kraji v lednu 2007. Lednové řádění orkánu Kyrill si vyžádalo také jednu oběť, život profesionálního hasiče z České Lípy.

Hasiči neustále pokračují v likvidaci popadaných stromů, ale četnost událostí již od dnešní 2. hodiny ranní výrazně klesla. Počet událostí, u kterých zasahovali profesionální i dobrovolní hasiči, není konečný a bude upřesněn v průběhu příštího pracovního týdne.


por. Mgr. Iva Michalíčková
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje


Aktualizováno: 09:40


Plzeňský kraj


Ve čtvrtek 23. 7. 2009 odpoledne řádila také v našem kraji bouřka se silným větrem. Nejvíce událostí likvidovali hasiči na Tachovsku a Plzeňsku, ojedinělé případy se vyskytnuly ve všech okresech Plzeňského kraje.

Profesionální i dobrovolní hasiči na Tachovsku odstraňovali padlé stromy přes silnice na čtyřech místech. Několik vyvrácených stromů uzavřelo vozovku u obce Sytno, po jednom stromu odstraňovali u Holostřev ve směru na Bor, u Kokašic a Oldřichova.

Profesionální hasiči na Plzeňsku vyjeli k padlému stromu u Malesic ve směru na Touškov a k Nezbavěticím, kde si ale strom odstranil sám správce lesa. Přímo v Plzni zajišťovali hasiči utrženou anténu z domu v Guldenerově ulici.

Dva případy padlých stromů do vozovky jsme zaznamenali na severním Plzeňsku u Vysoké Libyně a Žihle. Jeden strom zablokoval vozovku na Domažlicku u Bělé nad Radbuzou, na Klatovsku Pod Stráží u Sušice a na jižním Plzeňsku u Horušovan. Na Rokycansku vyjeli dobrovolní hasiči dvakrát na padlé stromy do telefonního vedení, a to u obce Sirá a ve Zbiroze.



kpt. Mgr. Blanka Nechvátalová
zast. tisková mluvčí
HZS Plzeňského kraje

Aktualizováno: 09:50


Zlinský kraj


Podle předpovědi a očekávání zasáhla opakovaně bouřková fronta také Zlínský kraj, která byla znovu doprovázena silnějším větrem a deštěm. Bouřky za sebou zanechaly následky, které si vyžádaly opakované výjezdy profesionálních i dobrovolných hasičů v našem regionu. Nejčastěji šlo o odstraňování spadlých stromů z komunikací. Nejvíce zasaženou oblastí bylo Uherskohradišťsko.

Při hlášených událostech nebyl nikdo zraněn a nebylo nutné nikoho evakuovat.

24. 7. 2009

06:13 – Vlčnov
Profesionální hasiči z Uherského Brodu vyjeli pořezat vzrostlý strom, který spadl na vozovku těsně před vjezdem do obce Vlčnov.

05:05 – Ostrožská Nová Ves
Profesionální hasiči z Uherského Hradiště vyjeli pořezat vzrostlý strom, který spadl na polovinu vozovky ve směru na Ostrožskou Lhotu.

23. 7. 2009

23:56 – Slavičín
Profesionální a dobrovolní hasiči ze Slavičína vyjeli na odstranění spadlého stromu z vozovky na obec Rudimov.

23:54 – Vizovice
Místní jednotka dobrovolných hasičů byla vyslána na odstranění nebezpečného stavu po pádu bednění stavby v centru města Vizovice.

23:49 – Luhačovice
Profesionální a dobrovolní hasiči z Luhačovic vyjeli na odstranění spadlého plotu u hotelu Alexandria a následně jeli do autokempu na odstranění spadlých stromů.

23:44 – Uherský Brod
Profesionální hasiči z Uherského Brodu vyjeli na odstranění spadlé větvě, která zasáhla dráty elektrického vedení. Po odpojení proudu pracovníky energetické společnosti byla větev odstraněna.

23:29 – Buchlovice
Místní jednotka dobrovolných hasičů byla vyslána na odstranění spadlého stromu z vozovky u zámku.

23:28 – Uherský Brod, Újezdec
Profesionální hasiči z Uherského Brodu vyjeli na hlášené naklonění sloupů elektrického vedení. Pracovníci energetické společnosti konstatovali, že dráty sloupy podrží a bezpečnostní opatření provedou sami.

23:24 – Zlobice
Jednotka dobrovolných hasičů byla vyslána na monitoring podezření zaplavování zahrad vodou. Průzkumem nebylo zjištěno žádné hrozící nebezpečí.


mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


Aktualizováno: 10:00


Středočeský kraj



Větrná bouře, která se včera prohnala přes naše území zaměstnala Středočeské hasiče na celou noc a následné dny. Zatímco hasiči pomáhali ostatním, sami ztratili část střechy nad hlavou.


Od 23. července 2009 do 24. července 2009 zasahovali Středočeští hasiči u 496 událostí, z nichž cca 410 událostí bylo spojeno s větrnou smrští.

K událostem, spojených s větrnou smrští, byly vyslány jednotky z celkem 31 stanic HZS a 89 zásahových jednotek sborů dobrovolných hasičů. U událostí zasahovalo 197 hasičských vozidel, z toho 132 cisteren. Na likvidaci následků se do dnešního dne podílelo cca 400 hasičů. Popadané stromy napáchaly velké škody, zejména na zaparkovaných vozidlech, domech, oplocení a vnějších rozvodech elektrického proudu.

V pozdních odpoledních hodinách vyjeli Kolínští hasiči na nahlášený požár rodinného domu v Plaňanech. V té době již na Kolínsku řádila bouřka doprovázená silným větrem, deštěm a ojediněle i kroupami.

Krátce po návratu jedné jednotky zpět na základnu se z Kolínské hasičské stanice uvolnila značná část střechy a dopadla přímo do prostoru před garáže, kde málem tuto jednotku zasáhla. Na likvidaci byly povolány další posilové jednotky k odklízení trosek ze střechy. Avšak po jejich příjezdu, vzhledem k narůstajícímu počtu zásahů na oznámení od občanů, byly jednotky vyslány do výjezdu k odstraňování následků bouře. Teprve v pozdních nočních hodinách, kdy se již situace uklidnila, mohli hasiči začít na odstraňování následků bouře na vlastní stanici.

Aktuálně: 24. července 2009 10:00 hodin HZS Středočeského kraje zbývá zlikvidovat ještě cca 330 událostí, spojených s větrnou bouří.

Zpracovali:
mjr. Libor Pospíšil
nprap. Martin Šmejkal
por. Ladislav Křivan
HZS Středočeského kraje


Aktualizováno: 10:40


Karlovarský kraj

Ve čtvrtek 23.července se Karlovarským krajem prohnala silná bouřka doprovázená prudkými nárazy větru a přívaly deště.

I když živel nenapáchal tak výrazné škody jako v jiných regionech naší republiky, zaměstnal profesionální i dobrovolné hasiče skoro v celém kraji.

Celkem vyjeli záchranáři ke dvanácti událostem. Ve všech případech se jednalo o spadlé nebo nakloněné stromy. Hasiči zasahovali na 3 místech v Karlových Varech, v Horním Slavkově, ve Stanovicích, ve Stružné, v Žalmanově, na Činově, v Ovesných Kladrubech, v Bochově, Chyši a Hamrníkách.

Majetkové škody jsou minimální a nikde nedošlo k žádnému zranění.


prap. Mgr. Alena Ryvolová
tisková mluvčí
HZS Karlovarského kra­je

Aktualizováno: 10:50

Olomoucký kraj

Silný vítr, který včera foukal v Olomouckém kraji si vyžádal celkem osm výjezdů hasičů. Šlo o tyto události:

13:21 hodin – Bušín – část stromu na komunikaci
15:47 hodin – Přerov, Bezručova – odstranění větve z vozovky
22:23 hodin – Zábřeh – strom přes cestu
22:38 hodin – Protivanov – strom přes cestu
23:05 hodin – Lipník n/B, nám. TGM – zajištění uvolněných stánků na náměstí a sundání plachty z pódia
23:13 hodin – Přerov, Lipnická – strom na komunikaci a osobním vozidle mazda, bez zranění
24. 7. 2009
4:45 hodin – Jezernice – odstranění stromů z vozovky
6:19 hodin – Olomouc, Holická – odstranění části stromu, která hrozila pádem


Bc.Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje


Aktualizováno: 13:00

Královéhradecký kraj

Přidány další fotografie, tentokrát z Trutnovska, z Úpice. Tam dobrovolní hasiči z Úpice od 19 do 22 hodin vyjeli k několika případům utržených střech. Vítr utrhl střechu z obytné budovy na náměstí T. G. Masaryka. Hasiči zajistili provizorně dům plachtami. Silné poryvy větru poškodily část plechové střechy nad obytným domem v Želivského ulici. Došlo ke zničení poloviny střešní konstrukce a krovů. Majitel objektu odhadl škodu na 100 tisíc korun. Hasiči museli odřezat plechovou střešní krytinu a prostor zakryli plachtami.

Foto: SDH Úpice


por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradeckého kraje


-swo-

fotografie ze včerejších událostí, tentokrát se jedná
o poškozenou střechu čerpací stanice v Hořicích na Jičínsku.

Foto: požární stanice Hořice

por. Bc. Martina Žahourková
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje

Sdílet