Čtvrtek 18. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Nosislavi mají rekonstruovanou Tatru od firmy Kobit, má prodlouženou kabinu a terénní kola

Městys Nosislav nechal pro svou jednotku sboru dobrovolných hasičů zrekonstruovat cisternovou automobilovou stříkačku CAS 32 Tatra 815. Zakázku realizovala firma KOBIT za 4 694 800 korun včetně DPH. S financováním pomohla Česká kancelář pojistitelů z Fondu zábrany škod.

Podvozek

V rámci rekonstrukce podvozku PR 2 byly na pneumatickém odpružení zadních náprav vyměněny polohové ventily a změnilo se také jejich umístění pro bezpečnější jízdu v terénu. Obě zadní nápravy rovněž získaly příčný stabilizátor. Na všechna kola byly obuty terénní pneumatiky 14 R20 Continental.

Brodivost automobilu byla po výměně všech světlometů a přemístění směrových světel zvýšena na 1 200 mm.

Rozvody tlakového vzduchu, elektroinstalace a paliva jsou nyní chráněny proti sálavému teplu speciálními textilními návleky. Ty dlouhodobě odolávají teplotám do 200 °C, krátkodobě – po dobu 15 minut – až 1 000 °C.

Kabina

Vyměněna byla kabina. Namísto původní krátké je nyní na Tatře použita „superdlouhá“ čtyřdveřová kabina pro šest osob se dvěma řadami sedadel ve směru jízdy. V zadních jsou integrovány držáky dýchacích přístrojů Dräger PSS 3000.

Na levé straně je 24V zásuvka pro dobíjení akumulátorů a samostatné přípojné místo pro doplňování tlakového vzduchu.

Přední nárazník byl nahrazen novým, který umožňuje montáž výše zmíněných vodotěsných světlometů. Součástí jsou i nově řešené nástupní schůdky do předních dveří.

Pod nárazníkem je uchycena asanační lišta ovládaná z kabiny řidiče.

Nástavba

Zcela nová je nástavba automobilu. Karoserie je zhotovena z hliníkových profilů a olepena plechem ze stejného materiálu. Nádrž na hasivo tvoří jeden celek z nerezavějící oceli a pojme 6 000 litrů vody spolu s 360 litry pěnidla.

Nové je i čerpadlo, z CAS 32 se výměnou za výkonnější zařízení stala CAS 30. Tatra s ním dokáže dodávat jmenovitě až 3 000 litrů za minutu v nízkotlakém a 250 litrů za minutu ve vysokotlakém režimu. Pěnotvorné zařízení je vybaveno ruční regulací.

V pravé zadní schráně je naviják s 60metrovou hadicí pro rychlý zásah a vysokotlakou proudnicí.

Osvětlení bezprostředního okolí vozu zajišťují LED světla integrovaná do hliníkových okapových lišt na bocích a v zadní části.

Sdílet