Pátek 3. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Výstava hasičské techniky se konala u příležitosti 140. výročí od založení SDH Mašťov

V týdnu od 14. do 19 května 2018 byla u příležitosti oslav 140 let od založení Sboru dobrovolných hasičů Mašťov instalována v místním kulturním domě výstava hasičské techniky. K vidění byla historická, ale i nová hasičská technika. Hlavní zásluhu na této krásné akci má náš dlouholetý hasič Ján Forgáč, který tento týden oslavil 75 narozeniny.

Dlouholetý velitel dobrovolné požární jednotky podniku a později profesionálního požárního útvaru chemických závodů v Sokolově, jehož hasičská sbírka se celá ani do sálu nevešla.

Vystavovala se technika z let 1886, včetně koňských ručně poháněných čerpadel, požární motorové stříkačky ze 40 let minulého století značek DKW, Stratílek, Flader a ostatní.

Historické přilby, zásahové obleky, společenské uniformy, brožury k hasičskému výcviku a manipulaci s nářadím, kroniky sborů, medaile, řády, vlajky, fotografie, soubor 130 kusů hasičských autíček, ochranné masky, dýchací přístroje, odsávače kouře, hasící přístroje, agregáty na výrobu elektřiny a další technické prostředky.

Nechyběl ani odborný výklad k vystavovaným exponátům a speciální naučný program pro děti ze základních škol.

V návštěvní knize je také hodně pochvalných referencí od návštěvníků výstavy. Tímto děkujeme okolním sborům dobrovolných hasičů za zapůjčení historických prostředků a techniky, bez kterých by se výstava jistě neobešla.

Honzovi velice děkujeme za jeho pečlivost, obětavost a příkladnou prezentaci, se kterou veřejnosti přibližuje 140 let trvající existenci hasičského sboru v obci. K narozeninám pevné zdraví a neutuchající chuť do aktivního života, děkujeme.

Za SDH Mašťov
Josef Slunéčko
starosta sboru
Sdílet