Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Víkend v Praze : Parní hasičské stříkačky, letištní speciál na vlastní oči a ukázka IRON FIREMAN

Soutěž IRON FIREMAN se představí na akci Parou proti ohni v sobotu ve 13:00 hodin. Ti nejlepší závodníci z Prahy a za účasti i mistra Evropy Lukáše Nováka proběhne paralelní exhibiční závod. Trať bude přizpůsobená podmínkám a prostoru. Samozřejmě uvídíte funkční parní stříkačky v akci a letištní speciál Panther.

Soutěž IRON FIREMAN se představí na akci v sobotu ve 13:00 hodin. Ti nejlepší závodníci z Prahy a za účasti i mistra Evropy Lukáše Nováka proběhne paralelní exhibiční závod. Trať bude přizpůsobená podmínkám a prostoru. Samozřejmě uvídíte funkční parní stříkačky v akci a letištní speciál Panther.

A jak bude exhibice IRON FIREMAN vypadat tuto sobotu na akci Parou proti ohni? :
Hasiči roztáhnou dvě hadice „B“ a následně je složí, dále bude následovat hammerbox a 50 úderů 9kg palicí, přenos dvou 30kg kanystrů a přeskok přes 2m bariéru.

Jak jistě víte, samotný závod IRON FIREMAN se uskuteční v areálu Arkády Pankrác 5. září 2009. IRON FIREMAN je nejtěžší hasičský závod na světě. Více informací získáte na www.ironfireman.eu

Hlavním programem akce Parou proti ohni je samozřejmě soutěž a ukázka historických parních stříkaček. Jde o velmi náročnou akci z důvodu koordinace a dopravy těchto exponátů z celé republiky s lidmi, kteří je budou obsluhovat v dobových uniformách.

Jednotlivé exponáty jsou samozřejmě zcela funkční a družstva budou s nimi mezi sebou soutěžit v několika disciplínách. Veřejnost bude mít možnost vidět tyto disciplíny, od roztápění kotlů až po zásah při požárů.


Celá akce se uskuteční na pozemku Ekotechnického muzea, které je jediné dochované kanalizační muzeum s parní kotelnou na světě a je i po více než sto letech sále funkční.

Součástí programu pro návštěvníky bude exkurze po prostorech podzemní čistírny, kde se nacházejí obří nádrže, dále bude zpřístupněna restaurátory zrekonstruovaná kotelna na výrobu páry pro čerpadla ve strojovně.

Zahájení akce bude mít atmosféru přelomu 19. a 20. století a jako kontrast doby přijedou hasiči z letiště Praha předvést demonstraci zásahů s nejmodernější techniku, se kterou v současnosti bojují proti ohni i nehodám. Další bude již zmiňovaná ukázka soutěže IRON FIREMAN – nejtěžší hasičské soutěže na světě.

Během soboty můžete sledovat on-line zpravodajství z celé akce.

-kaw-

Sdílet