Pondělí 20. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rozsáhlý požár supermarketu v centru Holešova

Dne 25. 7. 2009 v 00:08 hod. byli hasiči informováni o požáru supermarketu v Holešově. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Holešova s jedním zásahovým vozem, ve společném výjezdu s jednotkou sboru dobrovolných hasičů obce Holešov. Posílily je další dvě jednotky profesionálních hasičů z Bystřice pod Hostýnem a Kroměříže se dvěma cisternami a automobilovým žebříkem. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru střechy a části technologií jednoho ze supermarketů v centru Holešova.

Už při příjezdu hasičů byl vidět požár na střeše a z obavy o jeho rozšíření do prodejních prostor si nechal velitel zásahu vyslat posilové jednotky a automobilový žebřík.

Hasiči postupně rozvinuli vodní vedení a hasební útok byl veden jak na střeše, tak i ze zadních obslužných prostor supermarketu. Požár se podařilo lokalizovat intenzivním hašením asi po půlhodině prací. Celková likvidace požáru však hasičům trvala šest hodin. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Kouř z požáru zasáhl celou prodejnu, včetně vystaveného zboží a potravin. Prioritou hasičů bylo zabránit rozšíření požáru z technických místností na prodejní plochu obchodu. Pomocí přetlakové ventilace byl objekt postupně odvětráván a dohašován.

Vlivem silnějšího deště byla obava o vyplavení objektu, a proto hasiči přes poškozenou střechu natáhli krycí plachtu. V době odvětrávání a kompletního otevření supermarketu asistovala při zásahu státní i městská policie, která hlídala okolí proti vstupu nežádoucích osob.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Kroměříže bylo místo požáru ohledáno. Požár zasáhl elektrické rozvody a dál se rozšířil až na střechu, kterou poškodil na ploše asi 6 × 4 metry. Požárem způsobená škoda byla předběžně vyčíslena na 1,5 mil. Kč, z níž větší část připadá na znehodnocené potraviny a vystavené zboží. Zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek supermarketu za 10 mil. Kč. Příčinou vzniku požáru byla s největší pravděpodobností technická závada na elektroinstalaci.



mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje



-kaw-

Sdílet