Pondělí 20. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nákladní souprava se převrátila do příkopu a unikla nafta

Dne 25. 7. 2009 v 06:49 hod. byli hasiči požádáni o pomoc po havárii kamionu u obce Napajedla. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů z Otrokovic s jedním zásahovým vozem, kterou později posílila další jednotka profesionálních hasičů ze Zlína se speciálním protichemickým vozem a další cisternou. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že na hlavním silničním tahu I/55, mezi obcí Napajedla a Spytihněv, došlo k havárii tahače zn. Scania s návěsem a nákladem 22 tun banánů.

Řidič havaroval s celou nákladní soupravou mimo komunikaci, kde se převrátil na bok. O mohutný strom se poškodil návěs a odhalil převážený náklad 22 tun banánů. Poškozeno bylo také napouštěcí hrdlo záložní nádrže, ze které začala unikat nafta. Řidič nebyl při havárii nijak zraněn, z tahače vystoupil a po celou dobu byl na místě zásahu.

Velitel zásahu hasičů si po prohlídce místa nechal vyslat na pomoc speciál ze Zlína, který je určen k řešení ropných havárií. Do jeho příjezdu hasiči zachytávali unikající palivo do sběrných nádob. Následně bylo zahájeno čerpání nafty do připravených sudů. Celkem bylo vyčerpáno asi 100 litrů paliva.

Do příjezdu hlídky policie hasiči sami řídili dopravu na hlavním tahu. Odstavené vozy hasičských speciálů zabraly jednu polovinu vozovky, která byla vyznačena kužely. Po příjezdu policie bylo řízení dopravy předáno a projíždějící auta byla regulována kyvadlově.

Dopravní omezení bude trvat pravděpodobně celý den, protože bude nutné přeložit náklad na náhradní kamion a následně bude vytažen i havarovaný vrak.


mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje


-kaw-

Sdílet