Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Rescue Days 2018 ve mestě Skaryszew v Polsku uspořádala společnost Weber Rescue System

Pozdní květen roku 2018, konkrétně 25. až 26. den, byl v polském městě Skaryszew ve znamení akce Rescue Days. Tato akce není ojedinělá, ale putovní po různých místech Evropy a pořádá jí společnost Weber Rescue System.

Této akce se účastnilo okolo 300 hasičů (Polsko, Německo, Česká republika), 20 instruktorů (Polsko, Německo, Rakousko, Švýcarsko, Slovinsko, Česká republika) a velký organizační tým, který zabezpečoval celou akci.

Převážná část účastníků byla z řad polských profesionálních a dobrovolných hasičů a i přes to, že účast byla placená a hasiči si hradili účast převážně sami, byla místa i přes jejich navýšení z původních 200 už dva měsíce předem obsazena.

U nás není tento model akcí zatím rozšířen, ale právě díky tomu, že se těchto akcí účastní jen lidé, kteří opravdu chtějí a jsou schopni investovat do vlastního vzdělání, drží si akce vysoký standard a náboj díky velké aktivitě účastníků.


Česká účast byla kvůli velké vzdálenosti menší, ale i tak přispěla ke zdárnému průběhu akce. Jednalo se o 27 profesio­nálních hasičů a 2 dobrovolných členů JPO, kteří zde reprezentovali Asociaci velitelů JSDH. Byli zde také dva čeští instruktoři, kteří zajišťovali jeden celý scénář.

Dále si bylo také možné prohlédnout a vyzkoušet novou techniku od firmy Rosenbauer, zásahové oblečení od společnosti Lion a také další výrobky určené pro hasiče. Příjemná byla možnost vyvést se novou plošinou do výšky 32 metrů a prohlédnout si akci z ptačí perspektivy.

Páteční program

V pátek se začínalo dopoledne, kde se představili instruktoři a realizační tým. Poté následovali přednášky o postupech ve vyprošťování zraněných osob z havarovaných vozidel a představili nové technologie a postupy při záchranných pracích.

Odpoledne pokračovalo již praktickou částí, kdy z účastníků byly vytvořeny týmy, které na jednotlivých scénářích řešili různé situace. Nejednalo se však o řešení modelových situacích jako takových, ale o postupy, které jsou nestandardní a je možné je použít v limitních situacích.

Tyto scénáře představili instruktoři, sdělili doplňující informace a nechali účastníky, aby zvolili postup. Instruktor pak popsal postup jakým se budou provádět práce a třeba i názorně nakreslili postup na konstrukci vozidla a zahájila se činnost. Během prací, vše kontroloval, doporučoval a radil.

Díky této filozofii Rescue Days si účastníci mohli prakticky vyzkoušet různé postupy a vyměnit si zkušenosti s instruktory. V sobotu akce pokračovala ve stejném duchu jako předchozí odpoledne. Večer pak proběhlo vyhodnocení a zakončení.

Během výcviku si bylo možno vyzkoušet vícero věcných prostředků, jak plně manuálních (heverů, pák, kladek), tak i klasických na hydraulický rozvod (čerpadlo-nástroj), tak i aku nástroje, které díky moderním bateriovým technologiím jsou již plnohodnotnou náhradou „hadicového“ systému a umožňují maximální komfort a pohyblivost, neboť nebylo nutné hlídat agregát a uložení hadic.

Scénářů bylo celkem 8 po 3 stanovištích. Jednalo se o:

  1. vyproštění osoby z pod návěsu pomocí různých technik (hydraulické válce, rozpínák, hevery apod.)
  2. vyproštění zraněné osoby a nouzová manipulace s vozidlem se zraněnou osobou uvnitř, vozidlo na boku a nebo na střeše.
  3. lanové techniky při vyprošťování vozidel
  4. vyproštění zraněné osoby, vozidlo na boku na straně spolujezdce, řidič zaklíněn a visící ve vozidle.
  5. vyproštění osoby, vozidlo na kolech, boční náraz na pevnou překážku
  6. vyproštění osoby, vozidlo na střeše, z půlky na pevné překážce
  7. rozevření osobního vozidla za pomocí řetězů
  8. vyproštění osoby z pod břemena za pomocí vzduchových vaků.

Celá akce se nesla ve velmi přátelském duchu, jak ve formální, tak i neformální části. Instruktoři rádi předávali své zkušenosti a pomáhali. Závěrem lze říct, že tato akce byla rozhodně přínosem a doufáme, že třeba někdy proběhne tato akce i u nás v ČR.

Rád bych poděkoval zejména společnosti WEBER Rescue Systém, kterou zastupuje pan Rafał Męczyński a společnosti Luing Pyrex zastoupenou panem Luďkem Jaterkou, kteří nám umožnili se této akce účastnit a umožnili nám být součástí české výpravy. Poděkování také patří všem účastníkům, pořadatelům a zejména instruktorům.

V neformální části večera vznikla nová skupina, která se pokusí přinést tuto akci a know-how Rescue Days i do ČR.

Za AV JSDH
Luboš Sobotka
Kancléř a člen rady
Sdílet