Pondělí 20. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

FOTO: Únik nafty z kamiónu v Dolním Dvořišti

V obci Dolní Dvořiště byl na Krajské operační středisko HZS Jihočeského kraje nahlášen dnes 27. 7. 2009 únik velkého množství ropných produktů. Ilustrační foto

V obci Dolní Dvořiště byl na Krajské operační středisko HZS Jihočeského kraje nahlášen dne 27. 7. 2009 únik velkého množství ropných produktů.

Jedná se o únik 400 litrů nafty, která vytekla po proražení nádrže kamiónu na komunikaci. Operační středisko vyslalo na místo jednotky profesionálních hasičů ze stanic Kaplice a Krumlov a jednotku dobrovolných hasičů obce Dolní Dvořiště. Ta dorazila na místo jako první a začala s zajištěním nádrže kamiónu a především zajištěním místa nehody tak, aby nedošlo k úniku nafty do půdy a do Malše.

V současné chvíli je díky společnému zásahu všech jednotek téměř veškerá nafta z komunikace již absorbovaná.

U události je přítomen řídící důstojník HZS Jihočeského kraje, zástupci životního prostředí a velitel požární stanice v Kaplici.

AKTUALIZOVÁNO 14:00 hodin
Naftová skvrna byla v délce cca 60 metrů. K úniku nafty do řeky Malše, která protéká v těsné blízkosti místa události, nedošlo. Přesto byla na řece preventivně postavena jedna norná stěna. Na místě zasahovaly tři jednotky hasičů: 2× HZS Jčk kraje ÚO Č. Krumlov – PS Kaplice (CAS 15 a RZA) a CPS Č. Krumlov (Chem. Avie) a JSDHO Dolní Dvořiště (DA 12). K likvidci naftové skvrny hasiči použili sorbenty (Vapex a Absodan). Na místě byla rovněž PČR, pracovník České inspekce životního prostředí, pracovník Povodí Vltavy, starostka obce a řídící důstojník HZS Jčk.

por. Mgr. Nicole Hovorková
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje

Foto: Pavel Vejvar


-kaw-

Sdílet