Úterý 30. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zásah při simulovanému úniku amoniaku v opavské firmě Bidfood cvičily složky IZS

Čtyři desítky profesionálních a dobrovolných hasičů z Opavska a Ostravy se zapojily do středečního (6. 6. 2018) taktického cvičení složek IZS se zaměřením na likvidaci následků úniku amoniaku v areálu firmy Bidfood CZ Opava.

Hasiči museli mj. ze střechy objektu s chladícími komorami zachránit zraněného zaměstnance, který pak musel projít pečlivou dekontaminací a ošetřením.

Na začátku bylo oznámení zaměstnance firmy, že ve vzduchu cítí amoniak. Strojník při kontrole venkovního potrubí nad střechou objektu, vedeného k jednotlivým chladícím komorám, se nadýchal unikajícího plynného amoniaku a zůstal bezvládně ležet na střeše. Únik z ventilu potrubí se nepodařilo zastavit, proto firma požádala o pomoc na tísňové lince hasičů.

Do areálu firmy vyjely dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje – ze stanic Opava a Ostrava-Zábřeh (odtud mobilní operační středisko), a čtyři jednotky dobrovolných hasičů – Opava-Kylešovice, Opava-Komárov, Hradec nad Moravicí a Brumovice.

Jednotky z Komárova a Hradce nad Moravicí jsou předurčeny pro chemické zásahy (tedy mají odpovídající dlouhodobý výcvik a vybavení).

Hasiči se převlékli do ochranného protichemického obleku (OPCH). První skupina šla na střechu, kde unikal amoniak, zachránit zraněného strojníka. Museli jej protáhnout oknem do úzkého schodiště a po krkolomných schodech vynést ven, kde nejprve prošel pečlivou dekontaminací v dekontaminační sprše a pak mohl být ošetřen zdravotníky.

Další dvě skupiny hasičů v OPCH se postaraly o provizorní opravu místa úniku kolem ventilu kapalného amoniaku a o intenzivní skrápění okolí místa úniku vodou.

Policie ČR uzavřela příjezdové komunikace podle příslušné havarijní karty, Městská policie Opava informovala obyvatelstvo vně areálu o úniku nebezpečného amoniaku pomocí mobilní sirény na služebním vozidle.

Během cvičení byla aktivována stálá pracovní skupina krizového štábu ORP Opava.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet