Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Simulovaná nehoda autobusu a bagru s 20 zraněnými osobami prověřila hasiče u karvinského dolu

Více než dvě desítky profesionálních (HZS MSK) a dobrovolných hasičů se zapojily ve čtvrtek 7. 6. 2018 do taktického cvičení složek IZS v Karviné-Dolech, zaměřeného na odstraňování následků nehody velkého autobusu a stavebního stroje – nakladače. Zraněno a ošetřeno bylo celkem 20 cestujících, z nichž někteří museli být vyproštěni z útrob autobusu pomocí hydraulických nástrojů, z toho tři osoby srážku nepřežily.

Na operační středisko hasičů (KOPIS HZS MSK) byla nahlášena nehoda autobusu, který se vyhýbal stavebnímu stroji, sjel ze silnice a převrátil se na bok. Do Karviné k bývalému Dolu Barbora vyjely dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – ze stanic Karviná a Havířov, společně s nimi dvě jednotky dobrovolných hasičů – Karviná-Hranice a Petrovice u Karviné.

Z autobusu, který ležel na boku, vycházel při příjezdu hasičů kouř, stavební stroj byl do něj zaklesnut. Některé zraněné osoby byly uvnitř autobusu zaklíněné, další už mimo autobus a několik z nich se zmateně pohybovalo. Mezi účastníky nehody byli také cizinci, kteří nehovořili česky (angličtina, bulharština).

Hasiči převzali řízení celého zásahu složek IZS (řídící důstojník HZS MSK, ÚO Karviná), vymezili místo zásahu, uhasili požár, připravili další protipožární opatření, stabilizovali autobus hlavně pomocí žebříků a vytvořili prostor pro shromáždění a třídění zraněných metodou START (odstupňování závažnosti zranění podle barev praporků (zelený, žlutý, červený, černý).

Pak se pustili do vyprošťování a transportu zraněných na shromaždiště. Asistovali zdravotníkům ZZS MSK při ošetřování.

Po vyproštění zraněných osob zůstalo jedno tělo po úmrtí (figurina) vklíněné pod autobusem. Hasiči jej vyprostili pomocí zvedacích vaků a hydraulického vyprošťovacího zařízení.

ZZS MSK mj. ošetřovala zraněné a určovala priority transportu do zdravotnického zařízení (NsP Karviná-Ráj). Zajistila jejich převoz. Policie ČR mj. vytvořila kompletní evidenci účastníků nehody, včetně úmrtí, a pomáhala při ošetřování zraněných. Zajišťovala bezpečnost silničního provozu v místě nehody.

Figuranty si ochotně zahráli studenti a studentky Střední zdravotnické školy Karviná, velmi věrně je namaskovali na nejrůznější i krvácivá zranění členové Českého červeného kříže z Karviné.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet