Sobota 11. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Karvinští hasiči zachraňovali racka mořského z kalů

Řidič OKD Doprava-Rekultivace a karvinští profesionální hasiči se podíleli na pondělní záchraně racka mořského z hustých kalů u Dolu ČSM ve Stonavě (okres Karviná).

Řidič OKD Doprava-Rekultivace a karvinští profesionální hasiči se podíleli na pondělní záchraně racka mořského z hustých kalů u Dolu ČSM ve Stonavě (okres Karviná).

Na tísňovou linku hasičů zavolal v pondělí 27. 7. 2009 odpoledne řidič Tatry 815, který navážel na haldu nedaleko kaliště Dolu ČSM hlušinu a zahlédl z kabiny v kalech vyčnívající hlavu ptáka. Na místo byla ihned vyslána jednotka Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice v Karviné. Řidič je ihned nasměroval na správné místo.

Hasiči slezli ke kališti zajištěni lanem. Racek mořský byl naštěstí jen asi půl metru od břehu a hasiči jej odtud vylovili. Pak jej důkladně očistili pomocí kartáče, vody z cisterny a nakonec i neperlivou vodou z PET lahve.

Protože byl racek vysílený a volný pohyb v přírodě by pro něj ihned nebyl možný, hasiči se domluvili s pracovníky Krajského střediska volného času Karviná Juventus v Karviné a převezli jej do jejich Přírodovědné stanice. Tam se jej ujala službukonající ošetřovatelka.

Rackovi mořskému, pro něhož je typická bílošedá barva, se podle KSVČ Juventus daří. V pondělí byl nakrmen pinzetou, dnes (v úterý) má v nádobě rybičky a krmí se už sám. V nejbližší době bude převezen do Střediska pro záchranu ohrožených živočichů v Bartošovicích (okres Nový Jičín). Pro přírodovědnou stanici to není první ošetřovaný pták z kaliště, starali se tu například o volavky.



Info: por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

 -wap-

Sdílet