Úterý 30. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči nacvičovali zásah při úniku nebezpečné látky ve Slavkově, část jednotek byla odvolána k opravdovému po­žáru

V pátek 8. června 2018 dopoledne se hasiči účastnili taktického cvičení složek IZS ve Slavkově u Brna. Simuloval se únik nebezpečné látky. Do akce se zapojilo téměř třicet profesionálních i dobrovolných hasičů.

Cvičení se uskutečnilo v areálu společnosti Lohmann-Rauscher, s.r.o. v předměstské průmyslové zástavbě mimo obytnou zónu. Zaměstnanci firmy se účastnili cvičení a mohli si tak ověřit připravenost na případnou krizovou situaci.

Podle plánu cvičení se simuloval vadou materiálu vzniklý únik ethylenoxidu, který se shromáždil v prostoru skladu. Ethylenoxid je hořlavý a toxický plyn, který se vzduchem tvoří výbušné směsi. Na nebezpečnou situaci zareagovaly bezpečnostní prvky areálu vč. skrápěcího systému.

Na místo vyjelo 5 hasičských jednotek včetně brněnské jednotky z Líšně, která je předurčená na zásahy s nebezpečnými látkami. Povolána byla také mobilní chemická laboratoř z Tišnova. V místě se zřídil štáb velitele zásahu. Část provozu firmy byla evakuována. Dva zraněné zachránili hasiči z nebezpečného prostoru.

Tou dobou do cvičení zasáhl skutečný zásah na nedaleké silnici I/50, kde se v plamenech ocitl nákladní automobil. Operační středisko proto odeslalo některé jednotky k této události. Cvičení však pokračovalo dál a potvrdilo schopnost vypořádat se s neplánovanou událostí.

Hasiči vybavení přetlakovými chemickými obleky vstoupili do nebezpečné zóny a zastavili únik nebezpečné látky. Podařilo se také utěsnit kanalizaci vedoucí z přepadové jímky do vodoteče.

Úkolem jednotek při simulaci bylo procvičit plán opatření zpracovaný pro tento objekt a reagovat na vzniklou situaci v souladu s taktikou při zásahu na nebezpečnou látku. Ověřila se spolupráce se zaměstnanci firmy a její připravenost na krizové situace.

Součástí cvičení byly také hlídky PČR a Městské policie, které kontrolovaly uzávěru okolí.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet