Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

200 tisíc škody způsobily hořící věci na balkonu

Požár odložených věcí na balkoně bytové jednotky v 5 nadzemním podlaží osmipodlažního bytového domu v Nymburku, ulici Antonína Sochora, byl na tísňovou linku Krajského operačního a informačního střediska Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje ohlášen ve středu 29. července 2009 v 15:31 hodin.

Na místo události byly vyslány zásahové jednotky HZS Středočeského kraje, stanice Poděbrady a Nymburk, jednotka Sboru dobrovolných hasičů obce Nymburk a HZS Správy železniční dopravní cesty.

Po příjezdu na místo události byl provedeným průzkumem zjištěn požár věcí, odložených na balkoně bytové jednotky. Jednotky provedly hasební zásah jedním vysokotlakým proudem z automobilové plošiny do prostoru balkonu a jedním vysokotlakým proudem do vnitřku bytové jednotky po násilném vstupu do bytu v dýchací technice. Uvnitř bytu se nenacházely žádné osoby, ovšem požár se přes plastové balkonové dveře rozšiřoval do interiéru bytu.

Současně bylo prováděno nucené odvětrání společných prostor domu a evakuace 6 osob z domu na volné prostranství.

Nasazenými silami a prostředky provedly zasahující jednotky v 15:58 hodin lokalizaci požáru a v 16:04 hodin jeho konečnou likvidaci.

Příčina vzniku požáru je předmětem vyšetřování vyšetřovatelů HZS a Policie ČR. Jednou z možných verzí je tepelné samovznícení blíže nespecifikované hořlavé kapaliny, umístěné v uzavřené nádobě na přímém slunci za prosklením balkonu.

Požárem vznikla škoda na majetku cca 200 tisíc korun, hasiči včasným zásahem uchránili hodnoty za cca 1 milion korun.


Foto: nprap. Václav Chválovský
Info: nprap. Jaromír Brzák

mjr. Libor Pospíšil
vedoucí oddělení zjišťování příčin vzniku požárů

-miw-

Sdílet