Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na mistrovství Evropy v TFA v roce 2018 Češi kralovali ve třech kategoriích

V areálu nemocnice v německém Mönchengladbachu v roce 2018 soutěžilo 10 českých závodníků. Všichni se umístili v TOP 20 bez rozdílu věku.

Přestože reprezentace HZS ČR v disciplínách TFA kraluje celé Evropě, pohár absolutního mistra si z letošního 13. ročníku mistrovství Evropy odvezl Marcin Zdieblo z Polska.

Zlatou medaili vybojoval Michal Brousil z HZS Jihočeského kraje v kategorii do 30 let. První místo do 35 let získal i Petr Moleš z HZS Jihomoravského kra­je.

V úspěšné sezóně pokračuje taky Martin Plšek z HZS Olomouckého kraje, který vítězstvím v kategorii do 40 let navázal na nedávné závody v Indii.

Přečtěte siV indické Bombaji vybojovali hasiči z Česka čtvrté místo v soutěži Firefighter Combat Challenge

Závod se skládal ze čtyř úseků (hadice, figurína, tahání závaží a žebříky, schody), na které jsme zvyklí z Českého poháru v TFA.

Soutěž byla rozdělena do dvou dnů – 8. a 9. června. Jako první se na trať dostal Tomáš Višnar z HZS Královéhradeckého kraje, který prokázal týmového ducha a přihlásil se o startovní místo. Na trati se ale musel vypořádat s deštěm, to ho bohužel stálo i lepší umístění. V kategorii do 40 let obsadil 4. místo.

Sobota závodníkům přála o něco víc, a to nejen v podmínkách, ale i ve výsledcích. Zlato pro Michala Brousila, kterému chybělo jen 6 vteřin do absolutního vítězství. Stříbro ve stejné kategorii (do 30 let) vybojoval Pavel Kouřík z HZS Plzeňského kraje.

V kategorii do 35 let vyhrál Petr Moleš, který se v celkovém pořadí umístil na 5. příčce. Na stupních vítězů ho ve stejné kategorii doplnil jeho kolega z kraje Vít Malenovský, který získal stříbro.

V kategorii do 40 let zvítězil o jedinou vteřinu Martin Plšek z HZS z Olomouckého kraje nad Romanem Viejem z Moravskoslez­ského kraje.

V kategorii do 45 let hned za polským závodníkem obsadil po bezchybném výkonu druhou příčku Michal Přecechtěl z HZS Olomouckého kraje. Bronzovou medaili si z této kategorie pověsil na krk Stanislav Kalvoda z HZS Jihomoravského kra­je.

Právě Michal Přecechtěl se ukázal jako muž velkých závodů. V celkovém pořadí se totiž dělil o třetí místo společně s Němcem Joachimem Posanzem.

Po závodě jednotlivců kluci porovnali síly ještě ve štafetě. A to ve složení Přecechtěl (schody), Haderka (hadice), Moleš (figurína) a Brousil (tahání závaží a žebříky). Po odběhnutí všech štafet byla Česká republika na stříbrné pozici – 2 vteřiny za vítězným Polskem, bronzovou medaili si odvezli Estonci.

Souhrn výsledků v absolutním pořadí v závorce pořadí ve věkové kategorii:

  • Michal Brousil – 2. (1. do 30 let)
  • Michal Přecechtěl – 3. (2. do 45 let)
  • Petr Moleš – 5. (1. do 35 let)
  • Pavel Kouřík – 6. (2. do 30 let)
  • Martin Plšek – 7. (1. do 40 let)
  • Roman Viej – 8. (2. do 40 let)
  • Vít Malenovský – 9. (2. do 35 let)
  • Jan Haderka – 12. (5. do 30 let)
  • Tomáš Višnar – 15. (4. do 40 let)
  • Stanislav Kalvoda – 18. (3. do 45 let)
kpt. Ing. Lukáš Novák
MV-GŘ HZS ČR
Sdílet