Úterý 30. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Královéhradečtí a polští potápěči hasičských záchranných sborů absolvovali společný výcvik

Výcvik královéhradeckých a polských potápěčů se uskutečnil od 28. do 31. května 2018 v rámci projektu Bezpečné pohraničí spolufinancovaného z programu Interreg V-A Česká republika – Polsko.

Společný výcvik byl zaměřen na prezentaci potápěčské techniky, kterou hradečtí profesionální hasiči disponují, a praktické ukázky jejího fungování. Účastníci výcviku si vyměnili zkušenosti ze zásahové potápěčské činnosti a zároveň si mohli vyzkoušet společné ponory a spolupráci při nich.

Hasiči – potápěči tak absolvovali hned několik ponorů do 30 metrů, a to ve velmi zajímavých lokalitách. Výcviku se zúčastnilo pět hasičských potápěčů z centrální stanice Hradec Králové a jejich dva polští kolegové z Jelení Hory.

Strávili čtyři dny v lokalitách možné zásahové činnosti, kde jim byl základnou lom Leštinka. Ponory uskutečnily také v lomu Borek a v lomu u Trhové Kamenice.

Společný zásah českých a polských jednotek, při kterém by bylo nutno využít činnosti potápěčů, je konkrétně v podmínkách česko-polského příhraničí velmi reálný. Může dojít například k situaci, kdy bude nutné vyhledat osobu v řece, která protéká z jednoho území státu do druhého.

Pro takové případy je více než vhodná souhra potápěčských činností i znalost vzájemné technické vybavenosti.

Královéhradečtí potápěči dále prezentovali polským kolegům speciální techniku pro potápění v kontaminovaných vodách. V České republice disponují tímto vybavením pouze dvě potápěčské skupiny a to HZS Královéhradeckého kraje a HZS Olomouckého kraje.

V rámci česko-polské spolupráce by bylo možné tuto techniku nasadit při mimořádných situacích také na území Polska.

Martina Götzová
tisková mluvčí
HZS Královéhradec­kého kraje
Sdílet