Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení „Katamarán 2018“ prověřilo složky IZS na Břeclavsku, loď s pasažéry zavadila o strom pod hladinou

Na Novomlýnských nádržích nedaleko Pavlova ve čtvrtek 14. června 2018 havarovala výletní loď. Jeden člověk nehodu nepřežil. Takový byl scénář krajského taktického cvičení složek IZS Katamarán 2018 na Břeclavsku.

Výletní loď s 35 pasažéry na palubě zavadila o kmen stromu skrytého pod hladinou. Nárazem se někteří cestující dostali přes palubu, další v panice do vody skákali, jiní se zranili o zařízení na palubě. Kouř ze strojovny upozorňoval na možný požár. Do akce vyjeli kromě hasičů také posádky ZZS, policisté a vodní záchranná služba.

Hasiči na místo vyslali 3 profesionální hasičské jednotky a 2 jednotky SDH. K místu nehody také dopravili speciální přívěs ZZS dislokovaný na hasičské stanici v Břeclavi.

Z Brna měl na akci vzlétnout vrtulník PČR s leteckými záchranáři na palubě, byl však chvíli před cvičením odvolán do výkonu služby. Do cvičení, kterého se účastnil také hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek, se zapojilo 27 hasičů.

Dnešní cvičení prokázalo, že zvládání takovéto nehody vyžaduje včasný zásah a připravenost všech zapojených složek. Děkuji všem zasahujícím složkám Integrovaného záchranného systému za jejich profesionalitu a využití moderních technických prostředků.

Poděkování patří také figurantům a všem zúčastněným organizacím. I když si všichni přejeme, aby k takovýmto situacím nedocházelo, je důležité prověřovat, jak jsme na ně připraveni,

zdůraznil hejtman Bohumil Šimek.

Prvotním úkolem byla záchrana osob z vody a současně poskytnutí pomoci lidem na palubě. Místo nehody se z taktických důvodů rozdělilo na 3 úseky: záchrana osob zvody, záchrana osob z paluby a shromaždiště zraněných.

Záchraně osob z vody a paluby se věnovali profesionální hasiči ze stanic Mikulov a Hustopeče, policisté a vodní záchranáři. Dobrovolní hasiči obcí Milovice a Kobylí zajišťovali příjem evakuovaných, asistovali ZZS a postarali se o zřízení týlu zasahujícím jednotkám. Požár na palubě se naštěstí nepotvrdil. Celkem se při nehodě zranilo 12 lidí a jeden člověk utonul. Po něm pátrali potápěči Policie ČR.

Velitelem zásahu byl příslušník PČR, který měl po ruce štáb velitele zásahu. V něm kromě dalších složek figuroval také Územní řídící důstojník HZS Jihomoravského kra­je.

Toto cvičení mělo kromě jiného ověřit souhru složek IZS Jihomoravského kraje, procvičit činnosti související s nehodou v lodní dopravě a ověřit dojezdové časy zasahujících složek. Zásadní pochybení nebylo během cvičení shledáno.

V dalších týdnech bude následovat podrobné vyhodnocení celé akce.

www.kr-jihomoravsky.cz
Foto: Policie ČR
Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet