Úterý 30. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Simulovaný výbuch na porubském gymnáziu byl námětem cvičení dvou jednotek v Ostravě

Dvě jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) ze stanic Poruba a Zábřeh se zapojily do pátečního (15. 6. 2018) taktického cvičení složek IZS, zaměřeného na odstraňování následků výbuchu chemických látek v učebně chemie a následného požáru v prostorách jazykového gymnázia Pavla Tigrida v Ostravě-Porubě.

Bylo spojeno se záchranou několika zraněných osob, evakuací studentů, pedagogů a dalšího školního personálu.

V učebně chemie ve druhém patře školy byla na programu ukázka chemických pokusů pod dohledem středoškolského profesora. Při míchání dvou chemických látek došlo k neočekávané chemické reakci, která vyústila v explozi a následný požár.

Výbuch způsobil zranění několika studentů a jednoho profesora a dále i velké škody na vybavení učebny chemie.

Po zavolání ředitelky gymnázia na tísňovou linku hasičů ke škole přijely dvě jednotky hasičů z HZS MSK celkem s pěti vozidly, včetně automobilového žebříku AZ 30 Camiva. Po komplexním průzkumu místa požáru společně velitel zásahu z HZS MSK s vedoucím zdravotníkem ZZS MSK vybrali stanoviště pro třídění a ošetřování všech zraněných osob.

Hasiči zachraňovali zraněné osoby, likvidovali požár, simulovaný vyvíječem kouře, a to s využitím dýchací techniky. V rámci cvičení se vyzkoušely možnosti bezpečného ustavení automobilového žebříku.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet