Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Klášterci nad Ohří má jednotka novou cisternu na podvozku MAN, dodal ji Ziegler

Jako v mnoha dalších obcích a městech se i v Klášterci nad Ohří podařilo v roce 2018 díky evropskému fondu získat hasičský automobil.

Realizací projektu došlo k posílení vybavenosti JSDH Klášterec nad Ohří novou cisternovou automobilovou stříkačkou a věcnými prostředky, které zajistí lepší připravenost jednotky k zásahu v ORP Kadaň s důrazem na přizpůsobení se změnám klimatu a novým rizikům.

Projekt naplnil specifický cíl 1.3 Integrovaného regionálního operačního programu, kterým je zvýšení připravenosti k řešení a řízení rizik a katastrof.

Vozidlo bylo slavnostně předáno dne 9. 6. 2018 při příležitosti konání TFA "Výstup na zámeckou věž“, který organizuje právě místní jednotka.

Stejně tak došlo k předání původního vozidla CAS 32 Tatra 148 sousední obci Okounov, se kterou má město Klášterec nad Ohří velmi dobré vztahy a nejinak je tomu mezi hasiči obou obcí.

Jednotka požární ochrany města Klášterce nad Ohří je podle plošného rozmístění sil a prostředků zařazena do kategorie JPO III. Jednotka vyjíždí i mimo svůj hasební obvod na vyžádání operačním střediskem Ústí nad Labem.

Podvozek

Jako podvozek byl zvolen MAN TGS 6×6 BB s krátkou kabinou pro řidiče a jednoho spolujezdce. Motor o objemu 12.419 cm3 má výkon 353 kW. Plně automatická převodovka MAN TipMatic umožňuje jízdu jak v automatickém, tak i v manuálním režimu.

Převodovka disponuje režimy PROFI, který je určen pro běžný provoz s důrazem na komfort a spotřebu, a režimem OFFROAD, který je určen pro jízdu v terénu a v prudkých stoupáních s důrazem na výkon.

Kabina

Kabina je vybavena automatickou klimatizací s integrovaným ovládáním nezávislého topení, monitorem couvací kamery, ovládacím panelem účelové nástavby a majáků, výjezdovým tabletem, analogovou radiostanicí Motorola DM2400 a digitální radiostanicí TPM700.

V zorném poli posádky se nachází i displej s ukazatelem stavu hasiv a tlačítko pro okamžité nasazení či „zaparkování“ nárazníkové lafety, která je ovládaná rovněž z kabiny joystickem vedle řidiče.

Nárazníková lafeta ZIEGLER ZW8 umožňuje otáčení v úhlu 180° a hašení vodu nebo pěnou až do vzdálenosti 40 metrů při průtoku 800 l/min.

Součástí kabiny jsou samozřejmě i dvě ruční radiostanice a dvě přenosné svítilny Adalit. V přední části kabiny se nachází i naviják Dragonwinch Truck 14000 HD.

Nástavba

Modulová požární nástavba konstrukce Ziegler ALPAS (aluminiový panelový systém) je rozdělená na tři části.

První část za kabinou vozidla je určena pro uložení většiny vybavení, druhá část je samotná nádrž na hasiva z GFK plastu o objemech 9 000 litrů vody a 540 litrů pěnidla. Třetí část pak ukrývá čerpadlo ZIEGLER FPN 10–3000 HD, naviják vysokotlakého hasicího zařízení a další vybavení.

Pro snazší přístup k vybavení je nástavba vybavena sklopnými stupačkami po celé délce. Hygienické plato obsahuje tekuté mýdlo, desinfekci a papírové ručníky, vyvedena je sem rovněž voda a také tlakový vzduch. Další vybavení vozidla je standardní dle vyhlášky.

Parametry cisterny

Barva vozu je samozřejmě poplatná době a možnostem, tedy moderní a viditelná v odstínu RAL 3024.

Celkovou zajímavostí vozidla je jeho délka, která činí včetně veškerého příslušenství jen 8 600 mm, což je při pohybu právě v sídlištích, ale i na cestách mimo město, a to i v lese, velmi ulehčující pro práci řidiče.

Ač je u hasičských vozidel některými hasiči kladen důraz na výšku, tak u nás nemáme normované lesy s danou výškou větví od terénních cest, roli pro nás hraje spíše délka vozidla a tedy jeho schopnost manévrovat.

Šířka je standardních 2 500 mm a výška 3 300 mm.

Přečtěte siHasiči v Klášterci nad Ohří využívají plošinu Bronto Skylift F32, koupili ji v Holandsku

Klášterec nad Ohří je město na Chomutovsku ležící v nadmořské výšce 320 metrů v údolí Ohře mezi Krušnými a Doupovskými horami v severozápadních Čechách. Žije zde přibližně 14 tisíc obyvatel.

Filip Foukal
velitel JSDH Klášterec nad Ohří
Sdílet