Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Markvarticích na Jičínsku mají nové Terrno od THT, financováno bylo z Integrovaného regionálního operačního programu

Obec Markvartice pořídila pro svou jednotku sboru dobrovolných hasičů novou cisternovou automobilovou stříkačku Tatra Terrno pro velkoobjemové hašení. Dodala ji firma THT Polička.

S financováním vozu za 6 519 480 korun včetně DPH pomohla Evropská unie z Integrovaného regionálního operačního programu.

Slavnostní předání proběhlo v sobotu 16. června roku 2018 v rámci oslav vzniku Československé republiky, které celý den probíhaly v Markvarticích. Před předáním nové cisterny hasiči předvedli hašení domečku.

Obec Markvartice se nachází v okrese Jičín v Královéhradeckém kraji. Žije v ní necelých 500 obyvatel. Nachází se 5 kilometrů jižně od spojnice nejbližších větších měst Mladá Boleslav a Jičín.

Správní celek obce tvoří celkem 9 menších obcí a osad. Jsou to Markvartice, Hřmenín, Příchvoj, Rakov, Skuřina, Leština, Mrkvojedy, Netolice, Spařence a Malý Batín.

Podvozek

Vůz je postaven na třínápravovém šasi Tatra R55 s čtyřdveřovou kabinou pro mužstvo. Poháněn je osmiválcovým vidlicovým vznětovým agregátem T3D-928–30 o výkonu 325 kW. Ten je však spřažen pouze s manuálně řazenou čtrnáctistupňovou převodovkou.

V zadní řadě sedadel jsou v opěradlech umístěny dýchací přístroje Saturn S7, zbylé dva jsou spolu s náhradními tlakovými lahvemi uloženy v nástavbě.

Ve čtyřech dobíjecích úchytech jsou umístěny ruční radiostanice, v dalších čtyřech pak ruční svítilny.

V zorném poli řidiče je 5" displej couvací kamery – ta je vyhřívaná a odolná proti prachu a vodě.

Pro konzervaci a dobíjení akumulátorů slouží přípojka Mag Code na levé straně u dveří řidiče.

Tatra dokáže brodit klidnou vodou do hloubky 750 mm.

V podélnících rámu na předním nárazníku je uchycen elektrický lanový naviják.

Obec Markvartice má zřízenu jednotku požární ochrany kategorie JPO/III. Až do předání nové cisterny jednotka využívala zastaralou CAS 25 RTHP z roku 1981. Byla již ve velmi špatném technickém stavu a poruchová. Její objem 3 500 litrů byl zcela nedostačující.

Novou Tatru hasiči pojmenovali Vendy, po jedné z členek sboru.

Nástavba

Nástavba cisterny je modulová. Přední a zadní skříň pro příslušenství a čerpadlo je vyrobena z hliníkových profilů a olepená plechem, mezi nimi je uložena nádrž na hasivo z nerezavějící o­celi.

Ta pojme 8 500 litrů vody a 510 litrů pěnidla. O jejich přesun na požářiště se stará čerpací zařízení THT PKA 3000 – 250, které dosahuje jmenovitého výkonu 3 000 litrů za minutu v nízkotlakém a 250 litrů za minutu ve vysokotlakém režimu.

Na horní pochůzné plošině nástavby je přípojný prvek pro odnímatelnou lafetovou proudnici.

Osvětlovací stožár je pneumaticky výsuvný, osazen je čtyřmi LED světlomety o celkovém světelném toku 20 000 lumenů.

Rozměry a hmotnosti

Pro barevné provedení byl zvolen pouze červený odstín RAL 3000. Tatra je i s navijákem dlouhá 9 430 mm, vysoká je 3 150 mm a široká 2 550 mm. Provozní hmotnost cisterny je 14 600 kg.

Sdílet