Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Základní kámen nové budovy centrální požární stanice ve Zlíně byl položen

V pondělí 18. června 2018 v jedenáct hodin dopoledne byl položen základní kámen nové budovy centrální požární stanice ve Zlíně.

Slavnostního aktu se zúčastnilo i několik významných hostů.

Jedním z nich byl i genmjr. Ing. Drahoslav Ryba, generální ředitel HZS ČR, který spolu s brig. gen. Mgr. Bc. Slavomírem Bellou MSc., primátorem MUDr. Miroslavem Adámkem, výkonným ředitelem PSG Construction a.s. Ing. Jaroslavem Ševelou, ředitelem krajského ředitelství HZS ZLK plk. Ing. Vítem Rušarem a velitelem centrální stanice Zlín mjr. Ing. Janem Klepáčem poklepal základní kámen nové hasičské stanice, která se začala stavět na ulici Přílucká ve Zlíně.

Projekt s názvem „ZVÝŠENÍ ODOLNOSTI STANICE ZLÍN HASIČSKÉHO ZÁCHRANNÉHO SBORU ZLÍNSKÉHO KRAJE S DŮRAZEM NA PŘIZPŮSOBENÍ SE ZMĚNÁM KLIMATU A NOVÝM RIZIKŮM“ zahrnuje stavbu nové čtyřpodlažní budovy včetně podzemního podlaží pro garáže a rekonstrukci stávající budovy krajského ředitelství ve Zlíně.

V loňském roce na něj byla získána dotace z programu EU IROP ve výši 116 miliónů korun. Předpokládaná výše nákladů na celou realizaci stavby se vyšplhala na 150 miliónů korun.

Nová stanice vyroste za stávající budovou ve Zlíně v místní části Příluky. Budova poskytne především výjezdovým hasičům, kteří jezdí na místa mimořádných událostí, moderní zázemí, včetně jídelny, posilovny, odpočívací místnosti, velké garáže pro parkování prvovýjezdových vozidel i dalších místností pro skladování techniky.

Taktéž zde bude vyhrazena místnost pro jednání krizového štábu. Veškeré práce se budou po dobu dvou let provádět za plného provozu, proto musí být vše zkoordinované tak, aby nebyl ohrožen a omezen chod stávající stanice.

Důvodem stavby nové budovy je kapacitně a technologicky nevyhovující stávající budova, kde se nyní nachází krajské ředitelství a zároveň i stanice zlínských profesionálních hasičů.

Nová budova se stavebně propojí se stávajícím objektem, který následně bude zrekonstruován a uvolněné prostory budou přestavěny na kanceláře, sklady a zázemí pro zaměstnance krajského ředitelství. Tato následná rekonstrukce bude hrazena ze státního rozpočtu a je odhadnuta na 17 miliónů korun.

Lucie Javoříková
tisková mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet