Pátek 29. března 2024, od 07:00 bude sloužit směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár dřevěné kůlny a části rodinného domu v Halenkově

Dne 31. 7. 2009 ve 21:24 hod. byli hasiči informováni o požáru stodoly v obci Halenkov. Na místo vyjela jednotka profesionálních hasičů ze Vsetína s dvěma cisternami, kterou posílily jednotky sboru dobrovolných hasičů z Halenkova a Nového Hrozenkova. Po příjezdu na místo bylo zjištěno, že došlo k požáru dřevěné kůlny a částečně i rodinného domu.

Jako první na místě zasahovali místní dobrovolní hasiči, kterým se podařilo dorazit k požáru už za pět minut od vyhlášení poplachu. Po rozvinutí vodních proudů byl požár také velmi rychle lokalizován.

Rychlost zásahu u tohoto požáru byla naprosto zásadní, protože plameny se už rozšířily na blízký rodinný dům. Hořela dřevěná předsíň a za podpory dalších hasičů z ostatních jednotek se intenzivním hašením podařilo zabránit zničení celého domu. Likvidace požáru byla hlášena patnáct minut po dvaadvacáté hodině. Během zásahu se hasičům podařilo z požářiště vytáhnout prasklou tlakovou nádobu na plyn. Při požáru a zásahu nebyl nikdo zraněn.

Při požáru došlo k přepálení drátů elektrického vedení a na místo byla povolána výjezdová skupina energetické společnosti k opravě.

Po příjezdu vyšetřovatele hasičů z Valašského Meziříčí bylo místo požáru ohledáno. Majitel uvedl, že společně s manželkou a dvěma dětmi se jim podařilo včas dům opustit a nikdo tak nebyl zraněn. Proti sílícímu požáru neměl šanci zasáhnout a přivolal na pomoc hasiče.

Požár zničil celodřevěnou kůlnu o rozměru asi 4 × 4 metry, ve které bylo uskladněno topivo. Plameny zasáhly také předsíň novostavby, která byla poškozena. Sálavé teplo zasáhlo také několik oken na domě. Požárem způsobená škoda byla majitelem předběžně vyčíslena na 60.000 Kč. Včasným zásahem hasičů se podařilo uchránit další majetek asi za 1,5 mil. Kč. Příčina vzniku požáru je nadále v šetření. Místo požáru bude ohledáno ještě v denní dobu.



mjr. Ivo Mitáček, Mgr. Bc.
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje



-swo-

Sdílet