Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Záchranné sbory Jihočeského kraje převzaly od Nadace ČEZ defibrilátory

Až na 70 procent se zvyšují šance na přežití vážně zraněného člověka při použití defibrilátoru. Právě 15 kusů zařízení pro obnovení srdečního rytmu rozdělilo v rámci II. etapy projektu First responder vedení Jihočeského kraje mezi policii, záchranku a hasiče.

Investici ve výši 860 tisíc korun pokryl dar od Nadace ČEZ. Spolupráce Jihočeského kraje a Nadace ČEZ tak navázala na rok 2016, kdy důležité záchranné zařízení získalo devět jihočeských obcí.

„Připojím elektrody, odstoupím a stisknu výboj. A pak postupuji podle pokynů automatického defibrilátoru.“ Takové jsou rady záchranářů pro použití zařízení pro obnovení srdečního rytmu.

Vítězem je vždy pacient, nikoli obdarované organizace. Díky této spolupráci se dostává zařízení do rukou First responderů, kteří jsou proškoleni pro zásahy při náhlé zástavě krevního oběhu,

říká Marek Slabý, ředitel Zdravotnické záchranné služby Jihočeského kraje.

Celkem 10 kusů defibrilátorů získají na obvodním oddělení policie v Lišově, Hluboké nad Vltavou, ve Zvíkovském Podhradí, Lipně nad Vltavou, Protivíně, Čimelicích, Horní Vltavici, Volyni, Veselí nad Lužnicí a Radomyši.

Další tři kusy jsou pak určeny pro požární stanice v Dačicích, Kaplici a Blatné. Jeden defibrilátor včetně vnitřního boxu bude umístěn ve vestibulu hlavní budovy krajského úřadu a jeden pak v horní stanici lanové dráhy na Kleti, tedy v lokalitě, kam mají sanity ztížený přístup,

uvedla hejtmanka Jihočeského kraje Ivana Stráská.

Podle ředitele Jaderné elektrárny Temelín Jana Krumla vnímá ČEZ důležitost bezpečnosti i za hranicemi areálů svých elektráren.

Jsem velmi rád, že společně s Jihočeským krajem se nám daří nacházet velmi smysluplné projekty. I když si přeji, aby zařízení bylo reálně co nejméně potřebné, tak lékařské statistiky jasně dokazují na jeho důležitost,

poznamenal Jan Kruml, ředitel Jaderné elektrárny Temelín.

Podle záchranářů je totiž šance na přežití při použití defibrilátoru významně zvyšují, až na 70 procent. Naopak bez něj se tato pravděpodobnost pohybuje kolem 40 procent.

Defibrilátory, které Nadace ČEZ a Jihočeský kraj před dvěma roky rozdělily, se už i prakticky osvědčily. V Českých Velenicích došlo před časem díky jejich použité k záchraně lidského života.

Jihočeská záchranka a vedení kraje koordinuje rozdělení tohoto zařízení tak, aby bylo co nejefektivněji využito. Nám to dává jistotu, že se tyto prostředky dostanou tam, kde nudou opravdu potřeba a budou s nimi pracovat znalí lidé,

uvedl František Lust, člen správní rady Nadace ČEZ.

Nově bude například jeden z defibrilátorů umístěn přímo na Kleti, která je oblíbeným turistickým cílem. Přitom dojezdy záchranářů až na samotný vrchol jsou velmi komplikované.

Jen lanovkou ročně vyvezeme 38 tisíc lidí a další dvě třetiny chodí pěšky. Na záchranu lidí proběhlo už dvakrát cvičení a bohužel se ukázalo, že dojezdové časy záchranných jednotek jsou nedostačené. I proto má umístění defibrilátoru tady velké opodstatnění,

poznamenal Roman Kudláček, starosta Holubova.

Mapa s umístěním všech externích defibrilátorů je veřejnosti k dispozici na webových stránkách.

Marek Sviták
Tiskový mluvčí JE Temelín
Sdílet