Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Opavsku hořelo velké strniště a lis na slámu

Jedenáct jednotek hasičů zasahovalo v sobotu 1. 8. 2009 odpoledne v opavské části Pusté Jakartice u požáru strniště a přípojného sběrače a zároveň lisu slámy, taženého traktorem. Požár na 34 hektarech pole, který podporoval silný vítr, se obešel bez zranění, škoda přesáhla tři čtvrtě milionu korun.

Informaci o požáru obdrželo operační středisko hasičů v sobotu čtvrt hodiny před 13. hodinou od řidiče traktoru na strništi. Na místo byly ihned vyslány dvě cisterny jednotky Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ze stanice v Opavě a s nimi deset jednotek dobrovolných hasičů – Opava-Komárov, Opava-Podvihov, Opava-Malé Hoštice, Opava-Kylešovice, Velké Hoštice, Hněvošice, Oldřišov, Bolatice, Kobeřice a Kravaře.

Šlo o požár strniště mezi Pustými Jakartovicemi, Arnoštovem a Chlebičovem. Traktor s přípojným lisem slámy zde vytvářel kruhovité balíky o průměru 1,5 metru. Řidič traktoru zpozoroval při jízdě požár za lisem, snažil se jej uhasit přenosným hasicím přístrojem, ale nepodařilo se mu to. Proto odpojil lis na slámu od traktoru (při odpojování již lis slámy hořel intenzivně) a celou událost oznámil na tísňovou linku hasičů.

Hasiči dostali požár pod kontrolu i přes silný vítr během hodiny, o půl čtvrté jej zcela uhasili, stejně jako hořící lisované balíky slámy. Jako odběrné místo pro vodu jim posloužilo bývalé koupaliště v Chlebičově. Při boji se zbytky požáru jim pomáhal traktor s podmítačem.

Celková škoda se vyšplhala na 770 tisíc korun, z toho 750 tisíc byla na přípojném lisu slámy, rok starém. Lis se bude podrobně zkoumat, zatím byly stanoveny dvě verze příčiny vzniku požáru – buď technická závada, nebo cizí předmět ve stroji, například kámen.


Přidáno foto od Davida Bernarda

por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje

-swo-

Sdílet