Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cvičení Biohazard 2018 simulovalo nákazu nebezpečným virem a prověřilo vybrané složky IZS

Dne 20. června 2018 kolem 10 hodiny dopolední byli profesionální hasiči přivolání do ordinace praktického lékaře v Morašicích. Nacházela se zde osoba, která se v neděli 17. června vrátila z Afriky. V Nigérii muž pobýval jako doprovod charitativní organizace tři týdny v oblasti postižené epidemií horečky Lassa. K lékaři muž přišel se zdravotními obtížemi – horečkou, bolestí hlavy, svalů, břicha i zvracením.

Lékař telefonicky kontaktoval složky IZS, tedy i hasičský záchranný sbor. Na místo mimořádné události se dostavili profesionální hasiči, kteří se vystrojili do jednorázových ochranných obleků MICROGARD 3000 a maskou s filtrem.

Vystrojení příslušníci v ochranných obleků MICROGARD 3000 umístili nakaženého muže do biovaku. Tento biovak hasiči po uzavření dekontaminovali a dále byl muž vozem zdravotnické záchranné služby se speciálním vybavením osobních ochranných prostředků a transportním prostředkem osob s podezřením na vysoce nakažlivé nemoci přepraven na specializované pracoviště Kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce v Praze.

Po odjezdu zdravotnické záchranné služby provedli hasiči dekontaminaci všech osob, pracujících v ohnisku, následně i dekontaminaci přilehlé plochy.

Zaměstnanci Krajské hygienické stanice Pardubického kraje uložili karanténní opatření všem zúčastněným osobám.

Cílem cvičení bylo prověřit systém vyrozumění, aktivace, akceschopnosti a připravenosti vybraných složek IZS při výskytu vysoce nakažlivé nemoci na území Pardubického kraje.

Ověřit reálnost zpracovaných operačních postupů základních složek IZS a orgánu ochrany veřejného zdraví a zdravotnického zařízení poskytovatele zdravotních služeb při výskytu vysoce nakažlivé nemoci na území Pardubického kraje.

Ověřit modelové řízení a organizaci zásahu základních složek IZS na místě vzniku mimořádné události, tj. ordinace praktického lékaře, ve spolupráci se zástupci orgánu ochrany veřejného zdraví.

Horečka Lassa je závažné nakažlivé virové onemocnění vyskytující se v Africe. Má charakter krácivé horečky. Jmenuje se po místě objevu — první popsaný výskyt byl v roce 1969 v městě Lassa v Nigérii jižně od Čadského jezera, kde na nemoc zemřely dvě misionářky.

Virus Lassa patří mezi primitivní arenaviry a pochází z Nigérie. V oblastech, kde se Lassa vyskytuje, patří mezi podstatné důvody úmrtí obyvatel. V 80 % případu má Lassa mírný až nepozorovatelný průběh. Ve zbylých 20 % případů jde o vážnou chorobu postihující skoro všechny orgány.

Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje
Sdílet