Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zachraňovali v Beskydech dva vysílené belgické seniory

Dvě jednotky hasičů zachránily ve středu 20. 6. 2018 v podvečer v beskydských Malenovicích nedaleko Satinského vodopádu dva belgické seniory, kteří si – bez ohledu na svůj pokročilý věk – zvolili nejstrmější a neoznačenou cestu nahoru směrem k silnici. Asi deset metrů pod silnicí ale dostali i kvůli vyčerpání strach z uklouznutí a raději si nechali zavolat hasičskou pomoc.

Do Malenovic (okres Frýdek-Místek) ihned vyjely dvě jednotky hasičů – jednotka HZS Moravskoslezského kraje ze stanice Frýdek-Místek s kvalitně vybavenou lezeckou skupinu a jednotka dobrovolných hasičů z Malenovic.

Oba senioři, když muži již táhlo na osmdesátku (!!!) a žena zřejmě nemohla být o moc mladší, stáli v prudkém svahu mezi stromy a nemohli dál. To už podle odhadu zasahujících hasičů vylezli nejméně 50 metrů nahoru prudkým svahem a zbývalo jim posledních deset metrů na silnici.

Hasiči rychle navázali na své zásahové vozidlo pevné lano a seniorům spustili sedák – evakuační trojúhelník (triangl). Po chvíli je oba zdárně vytáhli až k sobě nahoru – na pevnou silnici. U zásahu pomáhala také Horská služba Beskydy.

Vděční senioři dostali napít a hasiči je prohlédli. Byli bez zranění a odmítli jakoukoliv zdravotnickou pomoc či ošetření. Místní hasiči je po prvotním odpočinku odvezli asi kilometr, kde měli zaparkovaný osobní automobil. Tím odjeli do svého rekreačního zařízení a jejich zahraniční dovolená mohla nerušeně pokračovat…

Pro každého člověka – a zvláště pro turisty pokročilejšího věku – platí v horách a kopcích jasné zásady – nepřeceňovat své síly a nezkracovat si cestu neprozkoumaným terénem, což platí obzvlášť v zahraničí. Vždyť Česká republika se může pyšnit velmi rozšířeným systémem barevně značených turistických cest a stezek, plných zajímavostí a přírodních krás…

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet