Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči zachránili koně z prohlubně mezi obcemi Klínec a Měchenice, zasahovalo pět jednotek

Pád koně do jámy byl na tísňovou linku HZS Středočeského kraje oznámen ve středu 20. června 2018 krátce před 17. hodinou. Událost se stala v chatové oblasti mezi obcemi Klínec a Měchenice v okrese Praha – západ, která není přístupná pro běžnou hasičskou techniku.

Na místo vyjeli profesionální hasiči ze stanic Jílové a Řevnice společně s dobrovolnými hasiči z obcí Klínec, Davle a Jíloviště. Dojeli nejdál jak to bylo možné a na místo museli dojít s potřebným vybavením pěšky. Kůň se propadl do dva metry hluboké úzké jámy.

Vzhledem k tomu, že zásah probíhal v blízkosti železniční trati, vyžádal velitel zásahu dočasné omezení rychlosti pro projíždějící vlaky. Hasiči nejprve za pomoci ženijního nářadí zvětšili prohlubeň. Při tom byl kůň chráněn zásahovými kabáty. Po necelých třech hodinách fyzicky velmi náročného zásahu byl kůň pomocí několika lan a popruhů vytažen na povrch.

S ohledem na jeho zranění způsobené pádem k němu byl povolán veterinární lékař. Hasiči jámu provizorně zabezpečili páskou a místo předali Policii ČR.

Jaroslav Gabriel
HZS Středočeského kraje
Sdílet