Čtvrtek 18. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Bzenci na Hodonínsku hořel les, vyhlášen byl zvláštní stupeň poplachu

Ve čtvrtek 21. června 2018 odpoledne hasiči vyhlásili zvláštní stupeň požárního poplachu. K požáru trávy a lesa podél železničního koridoru mezi Moravským Pískem a Rohatcem včera vyrazilo 42 jednotek včetně vrtulníku a letadla.

Po půl čtvrté vyjely první jednotky k ohlášenému požáru lesa v Bzenci. Po příjezdu prvních jednotek velitel zásahu požádal o vyhlášení druhého a o chvíli později i třetího stupně požárního poplachu. Požár se kvůli suchu a větru šířil na mnoha místech k lesu. Od šestnácti hodin byla zastavena veškerá železniční doprava na koridoru mezi Přerovem a Břeclaví.

Deseti kilometrový úsek podél trati hasiči rozdělili na 4 části. Na třech úsecích hasili většinou trávu a na čtvrtém úseku museli bojovat s plameny, které se dostaly i do blízkého lesa.

Na pomoc přivolali policejní vrtulník s bambivakem a hasičské letadlo. Vrtulník nejdřív prověřil rozsah požáru a poté se zapojil do hašení. Letadlo z Jihočeského kraje létalo nad požářištěm až do setmění a shazovalo vodu nad lesem, kam se požár neměl rozšířit.

O půl páté odpoledne hasiči vyhlásili zvláštní stupeň požárního poplachu a na místo vyrazily další posilové jednotky z okolních okresů. Hasiči krátce před osmnáctou hodinou dostali plameny pod kontrolu.

Jednotky předurčené na ochranu obyvatelstva vytvořily prostor, kde si hasiči mohli odpočinout a také se najíst. Po dvacáté hodině se hasiči začali střídat a v následujících hodinách se pak polovina jednotek vrátila zpět na své základny.

Od půlnoci byl obnoven provoz na železniční trati. Vlaky ale musí projíždět úsekem se sníženou rychlostí.

Zásah hasičů bude i přes to, že v okolí Bzence večer pršelo, trvat minimálně do dopoledních hodin. Hasiči musí prolévat vodou každý metr čtvereční, aby se požár nezačal znovu šířit.

Příčina vzniku požáru a výše škody je v šetření. U požáru se nikdo nezranil.

22.06.2018 14:10

Deset minut po čtrnácté hodině byl požár zlikvidován. Od dopoledních hodin na místě zasahovalo sedm jednotek. Jejich úkolem bylo zlikvidovat všechna ohniska v zasaženém lese a lesní školce. Hasiči odjeli okolo patnácté hodiny na své základny.

Příčinou vzniku požáru byly jiskry projíždějícího vlaku. Škoda způsobená požárem se zatím odhaduje ve stovkách tisíců korun. Největší škody jsou v úseku, kde byl zasažen les a lesní školka.

Na místě zůstává jednotka Správy železniční dopravní cesty jako požární dohled.

Jan Dvořák
HZS Jihomoravského kraje
Sdílet