Středa 17. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Z kombajnu zůstalo po požáru jen ocelové torzo

Při sklizni jarního ječmene v katastru obce Ostašov na Kutnohorsku se vznítila samochodná sklízecí mlátička Claas Lexio 480. Řidiče o požáru informoval kolega z jiného stroje.

Při sklizni jarního ječmene v katastru obce Ostašov na Kutnohorsku se vznítila samochodná sklízecí mlátička Claas Lexio 480. Řidiče o požáru informoval kolega z jiného stroje. Řidič stroj odstavil a po neúspěšném prvotním hasebním zásahu jen přihlížel, jak plameny zachvacují stroj.

Událost byla na tísňovou linku hasičů uhlášena 1. srpna 2009 v 19:08 hodin. Na místo byla vyslána zásahová jednotka HZS Středočeského kraje, stanice Uhlířské Janovice a jednotka Sboru dobrovolných hasičů obce Uhlířské Janovice.

Po příjezdu na místo události bylo zjištěno, že stroj je v plném rozsahu zasažen požárem. Jednotky provedly pomocí dvou proudů C v 19:21 hodin lokalizaci požáru a v 19:38 hodin jeho konečnou likvidaci. Následně museli hasiči odčerpat zbytek motorové nafty z nádrže stroje z důvodu nebezpečí kontaminace půdy.

Dle sdělení řidiče stroje se tento o požáru dozvěděl radiostanicí od kolegy z druhého stroje, který viděl z prostoru mlátičky vycházet plameny. Po odstavení stroje se pokusil řidič požár likvidovat přenosnými hasícími přístroji, ovšem požár byl již ve velkém rozsahu a prvotní hasební zásah byl neúspěšný.

Vyšetřovatel požárů na místě stanovil jako příčinu vzniku požáru technickou závadu. Požárem vznikla škoda na majetku majiteli stroje, předběžně odhadnutá na 3 miliony korun.

nprap. Luboš Kovanda
Vyšetřovatel požárů ÚO Kutná Hora

-kow-

Sdílet