Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Bouřka na Vysočině

U jednadvaceti technických pomocí zasahovaly v noci a dnes časně ráno na Vysočině jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů v souvislosti s deštěm. V převážné většině hasiči odstraňovali stromy, které bránily zcela nebo částečně v provozu na komunikacích.

U jednadvaceti technických pomocí zasahovaly v noci a dnes časně ráno na Vysočině jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů v souvislosti s deštěm. V převážné většině hasiči odstraňovali stromy, které bránily zcela nebo částečně v provozu na komunikacích.

Ilustrační foto - skutečnosti, uvedené na snímku, nemusejí ani vzdáleně připomínat skutečnost

Nejčastěji hasiči vyjížděli na Třebíčsku (čtrnáctkrát k likvidaci stromu, jedenkrát k čerpání vody a jedenkrát k zajištění lešení) a Žďársku (třikrát k odstranění stromu přes komunikaci). Na Pelhřimovsku hasiči zasahovali v souvislosti s počasím dvakrát. Na Jihlavsku hasiči nezasahovali. Blesk také způsobil dva požáry v našem kraji – na Havlíčkobrodsku a na Třebíčsku.

Požár chaty na Havlíčkobrodsku

Ve 23:41 hod způsobil úder blesku požár chaty v Klokočově. Na místo události vyjely tři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů. Při příjezdu jednotek byla chata o rozměrech 6 × 8 m v plamenech. Hasiči na likvidaci požáru nasadili několik vodních proudů. Při požáru ani samotném zásahu nebyl nikdo zraněn. Plameny napáchaly škodu v předběžné výši 100 000 ,– Kč. Na místě zasahovaly jednotky profesionálních hasičů ze stanic Chotěboř a Seč (Pardubický kraj) a jednotka dobrovolných hasičů z obce Maleč.

Třebíčsko

Čtrnáctkrát byli hasiči povoláni k odstranění stromů, které bránily v provozu na komunikacích na Třebíčsku. Hasiči odstraňovali stromy příkladně u Výčap, Hrotovic, Pucova, Blatnice, Mladoňovic, Třesova a Pozďatína. Na Žerotínově náměstí v Třebíči odčerpávali místní profesionální hasiči vodu ze zatopeného sklepa. V Moravských Budějovicích profesionální hasiči zabezpečili lešení u kostela, které hrozilo pádem.

Ve 22:36 hod udeřil blesk do staré lípy v Naloučanech. Požár se velmi rychle rozšířil na stodolu, která byla v její těsné blízkosti. Na místo události bylo vysláno pět jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů. Na likvidaci požáru bylo nasazeno několik vodních proudů. Ze stodoly hasiči vynesli svařovací soupravu, kterou následně ochlazovali. Hasiči dále provedli rozebrání střešní krytiny stodoly a dohašení ohnisek. Minutu před půl druhou ranní byl požár lokalizován a jednotky začaly postupně z místa odjíždět zpět na své základny. Plameny pohltily majetek za 400 000,– Kč. Na místě zasahovaly jednotky profesionálních hasičů ze stanic Třebíč a Náměšť nad Oslavou společně s jednotkami dobrovolných hasičů z Naloučan, Pozďatína a Tasova.

Petra Musilová
tisková mluvčí
HZS kraje Vysočina 

-kow-

Sdílet